Malé jaderné elektrárny – budoucnost moderní energetiky?

22.07.2013 19:37

Ve vzdálených lokalitách se často obtížně hledají ekonomicky efektivní, spolehlivé zdroje energie. Řešením by mohly být malé jaderné reaktory s kapacitou do 300 megawattů, na jejichž zavádění do energetické praxe pracuje ve světě celá řada firem včetně české společnosti Lumius, která plánuje výstavbu první jaderné minielektrárny na území ČR v roce 2020.

Malé jaderné elektrárny – budoucnost moderní energetiky?
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Kapesní“ minielektrárny na klíč disponující modulárním reaktorem, mohou se sériově vyrábět v továrně a na určené místo transportovat ve stavebně dokončeném stádiu. Velikost elektrárny se dá upravit podle potřeby a její provoz je nenáročný - jednoduše se zakope pod zem a zapojí. Elektrárna pak až do konce své životnosti samostatně vyrábí elektřinu. Reaktor je pak také jako celek odstraněn a odvezen k likvidaci. Důležité je, že se tyto reaktory chladí vzduchem, takže jsou, na rozdíl od většiny dnešních jaderných a uhelných elektráren nezávislé na zdroji vody.

V roce 2011 bylo ve 28 zemích v provozu 125 malých (do 300 MW) a středních (300-700 MW) jednotek s celkovou kapacitou 57 GW a 17 jednotek bylo ve výstavbě. Nejmodernějším modulárním projektem se v současnosti chlubí Čína, která je spolu s Japonskem a USA v jaderných malých a středních reaktorech nejpokrokovější. Čínská firma Chinergy začíná stavět vysokoteplotní reaktor HTR-PM o výkonu 210 MW. Technologie malých reaktorů se vyvíjí ze všech typů hlavních reaktorů: lehkovodních, těžkých a plynem chlazených, stejně jako z reaktorů chlazených tekutým kovem. Nevýhodou a důvodem, proč se zatím mnoho firem obává investovat do „mladého“ projektu jsou vysoké vstupní náklady a nejistota rentability. Malý výkon minireaktoru znamená, že elektřina z něj bude dražší, než z většího reaktoru.

Další informace:

Jaderná energie se začala využívat od roku 1950, kdy byl výkon reaktorů okolo 60 MW. Dnes disponují některé reaktory výkonem větším než 1600 MW a jsou charakteristické větší ekonomičností. Původně se spousta malých a středních reaktorů (SMR – small and medium reactors) začala stavět pro armádu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) definuje "malé" s výkonem reaktoru nižším než 300 MW, a "střední" s výkonem od 300-700 MW.

První komerční malé modulární jaderné reaktory se nacházejí v Tennessee, USA. Tým inženýrů chce začít kopat v červenci 2013 a doufají, že tento krok povede k nové energetické budoucnosti. Nejmenší americký reaktor v provozu, Fort Calhoun v Nebrasce, má výkon 500 MW.

Česká firma Lumius, která se v ČR věnuje obchodu s elektřinou a zemním plynem, se konceptem malé elektrárny zabývá a do budoucnosti plánuje její výstavbu. Ředitel společnosti Miloň Vojnar vnímá jadernou energii jako zdroj, který patří k nejperspektivnějším z pohledu ekologie i ekonomických nákladů.

Prvním krokem, než firma zahájí výstavbu jaderné minielektrárny v roce 2020 (případný zájemce ani lokace zatím nejsou známy), je osvěta s názvem Nukleon Story. Ta cílí na žáky sedmých tříd, kteří budou v budoucnosti o jaderné energetice rozhodovat.

Přehled typů a technologií malých reaktorů:

Malé reaktory – v provozu

Malé reaktory – ve výstavbě

Malé reaktory – dostavba dokončena – pokročilý vývoj

Malé reaktory – počáteční fáze návrhu

Zdroje:

http://www.iaea.org/NuclearPower/SMR/index.html
http://news.nationalgeographic.com/news/energy/2013/06/130605-small-modular-nuclear-reactors-tennessee/
http://www.world-nuclear.org/info/Nuclear-Fuel-Cycle/Power-Reactors/Small-Nuclear-Power-Reactors/#.Ud0aVW2Gdug
http://www.lumius.cz/lumius-prinasi-nukleon-story1
http://euro.e15.cz/archiv/lumius-chce-stavet-vlastni-jaderku-984002
http://byznys.ihned.cz/c1-59783250-mala-jaderna-elektrarna-reaktor-lumius
http://tech.ihned.cz/veda/c1-30163250-atomove-minielektrarny-mohou-poskytnout-elektrinu-az-20-tisicum-domacnosti
http://tech.ihned.cz/c1-46514780-sen-o-cistem-jadru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…