Masarykova univerzita: Mendelovo muzeum otevřelo novou expozici

05.06.2022 11:54 | Tisková zpráva

Dvousté výročí Mendelova narození slaví Mendelovo muzeum MU s předstihem již nyní, novou expozicí s názvem Genetika aneb Podivuhodná cesta do jádra buňky.

Masarykova univerzita: Mendelovo muzeum otevřelo novou expozici
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Pokud patříte mezi ty, kteří již Mendelovo muzeum navštívili, ale chcete se o zakladateli genetiky G. J. Mendelovi dozvědět víc, máte teď důvod se do muzea vrátit. Po téměř dvouletých přípravách totiž muzeum, které sídlí v areálu augustiniánského opatství na Starém Brně, otevřelo úplně novou expozici, která plynule navazuje na dřívější výstavní prostory. 

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Expozice vtahuje návštěvníky do tajů buněčného jádra, a ti se tak dozví zajímavosti o Mendelových pokusech, objevech, základech genetiky a molekulární biologii. Výstava nadchne malé i velké svojí interaktivitou a zajímavými modely, při jejichž tvorbě dostali volnou ruku studenti MU. Jejich nápady pak přetvořilo v expozici Studio M+.

„Naším cílem je provést návštěvníky od buňky, přes Mendelovy poznatky, po základní principy v molekulární biologii. Mendelův odkaz neztrácí ani po dvou stech letech na důležitosti a jeho život je po všech stránkách inspirativní. Rádi bychom, aby se i díky naší nové expozici především studenti a mladí vědci naučili předávat veřejnosti srozumitelnou formou své objevy,“ uvedla hlavní kurátorka výstavy Eva Chocholová s tím, že na konci expozice vyhradili její autoři také prostor pro pravidelně obměňovanou prezentaci výzkumu na Masarykově univerzitě.

„Věřím, že se naše expozice bude dále rozšiřovat a doplňovat, a že tyto všechny novinky budou návštěvníky lákat k tomu, aby se vraceli nejenom do muzea, ale i k Mendelovu odkazu,“ dodala Chocholová, která na Přírodovědecké fakultě MU vystudovala obor molekulární biologie a nyní se v doktorském programu zabývá molekulární a buněčnou biologií a genetikou.

Kromě nové expozice mají návštěvníci muzea možnost vrátit se do první poloviny 19. století a zažít atmosféru místa, kde Mendel sepsal výsledky svých pokusů. Součástí prohlídkového okruhu je totiž také prohlídka jeho původního pokoje v prvním patře opatství.

Na slavnostní vernisáži výstavy upozornila prorektorka pro výzkum a doktorské studium MU Šárka Pospíšilová také na patnáct nositelů Nobelovy ceny, kteří již Mendelovo muzeum při různých příležitostech a přednáškách navštívili a jejichž vzkazy a podpisy si lze v jedné části výstavy prohlédnout. Připojila také pozvánku na interdisciplinární vědeckou konferenci Mendel Genetics Conference, která bude vrcholnou akcí oslav 200. výročí narození G. J. Mendela.

Veřejnost může novou stálou expozici Genetika aneb Podivuhodná cesta do jádra buňky navštívit od 31. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…