Masarykova univerzita: Novou děkankou pedagogické fakulty byla zvolena Simona Koryčánková

30.09.2022 15:45 | Tisková zpráva

Novou děkankou pedagogické fakulty pro funkční období 2023–2027 se po jmenování rektorem Masarykovy univerzity stane Simona Koryčánková. Rozhodl o tom v tajné volbě Akademický senát Pedagogické fakulty MU. Ve funkci v únoru příštího roku vystřídá Jiřího Němce.

Masarykova univerzita: Novou děkankou pedagogické fakulty byla zvolena Simona Koryčánková
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Akademický senát pedagogické fakulty měl 27. září na programu schůze jediný bod jednání – volbu nového děkana nebo děkanky Pedagogické fakulty MU. Úvodní slovo si vzal předseda senátu Martin Adam, který představil personální změny a program schůze. Technické podmínky voleb představil zástupce volební komise Marek Lollok. Pak už nic nebránilo tomu, aby všech třiadvacet senátorů a senátorek vyjádřilo svou vůli a vybralo novou hlavu pedagogické fakulty.

Hned po prvním kole tajné volby akademického senátu zvítězila Simona Koryčánková, která svého protikandidáta Tomáše Janíka porazila o osm hlasů. Ke zvolení bylo potřeba nadpoloviční většiny senátorských hlasů, nakonec jich získala patnáct z celkových třiadvaceti. Pouze na jednom hlasovacím lístku stálo „zdržuji se hlasování.“

„Přiznávám, že je to pro mě nečekané vítězství, ale je to zároveň i závazek. Je mi obrovskou ctí, že jsem byla zvolena děkankou pedagogické fakulty, nesmírně si toho vážím. Musím říct, že to období před samotnou volbou bylo velice náročné, ať už časově nebo psychicky. V této chvíli ze mě spadl veškerý stres,“ uvedla po vyhlášení výsledků voleb nová děkanka pedagogické fakulty.

Koryčánková už na oficiálním představení kandidátů v polovině září představila svůj budoucí tým proděkanů a proděkanek, o jejichž schopnosti se chce opírat. Jako cíl si kladla zůstat nejlepší pedagogickou fakultou v České republice a být významnou a prestižní institucí. Soustředit se bude chtít na nezastupitelnost role učitele ve společnosti a důraz na jeho kvalitní přípravu.

Soupeřem nově zvolené děkanky byl Tomáš Janík, který na pedagogické fakultě vede Institut výzkumu školního vzdělávání a působí jako proděkan pro výzkum a akademické záležitosti. Janíkovou vizí byla pedagogická fakulta jako expertní organizace zaměřená na učení a přípravu na profesionální pomáhání.

Koryčánková v letech 2016–2020 zastávala na Pedagogické fakultě MU funkci proděkanky pro rozvoj a vnější vztahy. Ve své výzkumné činnosti se zaměřuje na témata z oblasti lexikálně-sémantické analýzy poetických textů a metodiky výuky ruského jazyka. Aktuálně působí jako prorektorka pro záležitosti studentů a absolventů MU.

Nové funkce se ujme 1. února 2023. „První věcí, kterou bych chtěla udělat, je sejít se nejenom s vedoucími akademických i neakademických pracovišť, ale i se studentkami a studenty. Ráda bych si všechny vyslechla, zeptala se na problémy, které mají, a začala je co nejrychleji řešit,“ uzavřela Koryčánková.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …