Masarykova univerzita: Ukrajinské vědkyně získaly stipendium Cyrila Nappa

26.07.2022 10:20 | Tisková zpráva

Díky stipendiu Cyrila Nappa se Mendelovy genetické konference mohly zúčastnit také tři vědecké pracovnice a odbornice na genetiku z Ukrajiny.

Masarykova univerzita: Ukrajinské vědkyně získaly stipendium Cyrila Nappa
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Až třicet výzkumníků z Ukrajiny měl v úmyslu podpořit organizační výbor Mendelovy genetické konference vyhlášením stipendia. Zájem o účast na konferenci projevila desítka vědců a vědkyň. Z různých důvodů, mezi které patří i komplikovaná doprava z Ukrajiny, jich nakonec do Brna dorazilo pouze pět.

Stipendium, které zajišťovalo bezplatnou účast na konferenci, nese název Cyrila Nappa. Byl to augustiniánský opat, který rozpoznal Mendelův vědecký talent, podporoval Mendela v jeho univerzitních studiích a vytvořil podmínky pro jeho experimenty s křížením hrachu.

Pro návštěvu Brna a setkání se světovými odborníky na genetiku ho využily Marina Shustykova z Charkovské národní univerzity V. N. Karazina, Nadia Pushakrova z Národní akademie věd Ukrajiny a Nataliia Melnyk z Kyjevské národní univerzity Tarase Ševčenka.

Všechny tři výzkumnice zdůvodňovaly svoji žádost o stipendium především tím, že Gregor Johann Mendel je významnou osobností jejich vědeckého života.

„Mendel je nejvlivnější osobností pro všechny vědce, kteří se zabývají genetikou. To, že se konference koná ve dnech jeho výročí narození, v Brně, kde jeho výzkumy vznikly a dává mi možnost vidět po 200 letech pokračování Mendelovy práce v různých oblastech vědy, je pro mě víc než inspirativní,“ říká Nadia Pushakrova, která o stipendium požádala krátce poté, co kvůli válce na Ukrajině přišla do České republiky. „Účast na konferenci pro mě také znamená možnost rozšířit si obzory a najít inspiraci od řečníků a v diskusích. Stojím na začátku své vědecké kariéry a musím hledat cestu k získávání nových informací, k diskusi o výsledcích a nápadech,“ dodává odbornice na rostlinolékařství a množení rostlin in vitro.

Mendelovy pokusy přivedly na univerzitu a k vědnímu oboru také Marinu Shustykovu. „Stipendium Cyrila Nappa mi otevřelo skvělou příležitost navštívit moderní vědecké fórum. Co může být lepšího než sledovat a poslouchat, jak se oblíbená věda vyvíjí, a setkávat se s lidmi, kteří se podílejí na nových výzkumech? Děkuji za tuto možnost,“ říká výzkumnice, která se zabývá lidskou genetikou.

Genetika je základní specializací také Nataliie Melnyk. „Účastí na Mendelově genetické konference rozšířím své znalosti v moderní genetice a budu moci předat nové vědecké informace svým studentům. Konkrétně mě zajímají přednášky z oblasti lékařské genetiky, histologie genetiky a moderních vyšetřovacích metod molekulární biologie,“ vypočítává žena, která nyní pracuje na Lékařské fakultě MU na oddělení histologie, cytologie a embryologie.

Na Masarykově univerzitě nyní pracuje také Nadia Pushakrova a stejně tak jako její dvě kolegyně by si s ní přála spolupracovat na univerzitní úrovni i v budoucnu. „Nyní pracuji ve výzkumné skupině Jana Hejátka v Mendelovo centru genomiky a proteomiky rostlin CEITEC. Moje zkušenosti s touto skupinou a Masarykovou univerzitou jsou jen skvělé. Existuje tu podpora a porozumění, mám šanci pracovat a být užitečná, stejně jako učit se a růst,“ dodává výzkumnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …