Masarykova univerzita bude mít od dubna svou ochránkyni práv

26.03.2023 9:45 | Tisková zpráva

Právničku se čtrnáctiletou advokátní praxí Evu Janovičovou jmenoval rektor Martin Bareš do nově zřízené pozice ochránkyně práv MU. Události 22. března 2023 Simona Polcarová

Masarykova univerzita bude mít od dubna svou ochránkyni práv
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Eva Janovičová, která se dosud věnovala převážně obchodnímu, občanskému a procesnímu právu, je absolventkou Univerzity Palackého v Olomouci. Titul JUDr. získala na půdě Masarykovy univerzity a má za sebou soudní konflikty i případy mimosoudního vyrovnání. Výběrová komise Evu Janovičovou jednomyslně zvolila ze třinácti přihlášených uchazečů. Následně vyjádřil souhlas s doporučením výběrové komise jmenovat do funkce ochránkyně práv MU uchazečku JUDr. Evu Janovičovou i Akademický senát Masarykovy univerzity. 

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí

Jako univerzitní ochránkyně práv bude Eva Janovičová vydávat stanoviska a doporučení, nikoliv o případech rozhodovat. Do oblasti její působnosti spadá příjem, evidence a vyřizování podání k ochraně práv na univerzitě, mediační činnost, spočívající v poskytování pomoci a poradenství oběma stranám konfliktu, i zpřístupňování znalostí, které se dotýkají ochrany práv a spolupráce s odpovědnými osobami napříč univerzitou.

„Studenti by měli vědět, že na škole existuje osoba, která se bude o věc zajímat, a je důležité, aby má činnost byla efektivní a pro všechny přínosná,“ vyjádřila se Eva Janovičová. Do funkce veřejné ochránkyně práv MU nastoupí 1. dubna. Nejprve se seznámí s nastavením celého systému MU, vedením fakult, kontaktními osobami, interními směrnicemi a předpisy. Kromě řešení krizových situací se zaměří také na prevenci, osvětu, akademickou integritu či práci etické komise. Zároveň se Eva Janovičová stane nejvyšším představitelem nově vznikajícího Odboru celouniverzitní ochrany práv.

„Jsme rádi, že tento dlouhý, několikaměsíční proces je u konce. Až dosud jsme ochranu práv realizovali např. prostřednictvím kontrolních, mediačních, poradních nebo autoritativních orgánů v rámci univerzity, včetně specializovaných pracovišť pro specifické typy oznámení. Tyto procesy jsou nyní do nového systému ochrany práv integrovány a je jim dán jednotný ráz a institucionální zajištění právě v osobě ochránce práv,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…