MeSES k detekci protilátek

31.07.2021 12:33

Skupina MeSES vydala stručné stanovisko k problematice zjišťování protilátek, která se v Česku stala předmětem intenzivní veřejné a politické debaty. Skupina především upozorňuje na to, že k tématu existuje podrobná technická zpráva ECDC “Použití testů na přítomnost protilátek proti SARS-COV-2 u v kontextu digitálních zelených certifikátů”. Mezioborová skupina doporučuje Česku vycházet z podkladů ECDC, které je v podobných odborných otázkách nespornou autoritou, spíše než například z vyjádření jednotlivých vědců v médiích.

MeSES k detekci protilátek
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zapálení svíček na nádvoří Pražského hradu za oběti koronaviru

Stanovisko dále zmiňuje poslední studie, podle kterých hladina neutralizačních protilátek koreluje s rizikem nákazy. Měření neutralizačních protilátek by šlo sjednotit podle standardu WHO, a určitou hladinu pak považovat za protektivní. Ve většině laboratoří které toto měření provádí ovšem standardizované není, a absolutní hodnoty jsou proto vzájemně neporovnatelné. „Tato měření sloužila zatím spíš pro výzkumné účely. V budoucnu možná význam pro vydávání certifikátů mít mohou, ale v takové situaci zatím nejsme,” vysvětluje vedoucí skupiny Petr Smejkal.

Stanovisko navíc upozorňuje na rozdíl mezi měřením neutralizačními protilátkami a jinými typy měření: „Komerčně nejrozšířenější způsoby pro měření specifických protilátek (např. rychlotesty) nejsou kvantitativními testy. Neumožňují tak stanovení hladiny protilátek. Řada dalších testů prováděných v laboratoři neumožňuje rozlišení mezi protilátkami postinfekčními a postvakcinačními.“  Skupina vysvětluje, že uznání libovolné naměřené koncentrace celkových protilátek jako ekvivalentu dokončeného očkování by v kontextu “zelených” certifikátů vedlo k paradoxní situaci, kdy rychlejší cestou k získání certifikátu, než dokončené očkování, by bylo měření protilátek již po první dávce vakcíny. Přitom výzkum jasně prokazuje, že ochrana po podání první dávky u dvoudávkových vakcín je výrazně nižší, než po podání obou dávek. Přitom ochrana po první dávce proti novým variantám viru není zdaleka tak účinná jako kompletní schéma.

Pozornost ve veřejné diskusi budí otázka vakcinace po prodělané nemoci. Stanovisko skupiny k tomu s odkazy na odbornou literaturu shrnuje stávající výzkum tak, že imunizace po prodělané nemoci je bezpečná a může mnohonásobně zvýšit hladinu ochranných protilátek. „Podle současného výzkumu první dávka vakcíny při již existující imunitě výrazně zvyšuje hladinu neutralizačních protilátek a pravděpodobně dále zvyšuje ochranu před reinfekcí novými variantami koronaviru. Očkování první dávkou vakcíny je proto vhodné i po prodělání infekce. Žádný regulatorní orgán nedoporučuje se v takovém případě neočkovat.” K omylům ve veřejné diskusi člen skupiny Jan Kulveit podotýká: „Část lidí může mít pocit, že když je něco přírodní, je to vždy lepší, takže třeba přirozená imunita je určitě lepší než imunita po očkování, a očkovat je se zbytečné. Taková úvaha je ale spíš příkladem naturalistického klamu. Dostupná data nasvědčují spíš tomu, že imunitní systém je po kombinaci očkování a nemoci připraven na nové varianty viru lépe.”

Zároveň z výzkumu plyne, že imunita po kombinaci infekce a jedné dávky vakcíny je podle všeho v průměru srovnatelně nebo možná lépe ochranná než po běžném dvoudávkovém schématu s kratším rozestupem. „Stojí proto za zvážení v takových případech druhou dávku významně odložit a považovat osoby s prodělanou nemocí a jednou dávkou vakcíny za plně imunizované“, uvádí stanovisko.

Z pohledu nákladů a přínosů má podle MeSES zjišťování protilátek potenciálně význam u pacientů s potlačenou imunitou (imunosuprimovaných), kde lze uvažovat o podání dodatečné (booster) dávky. Plošné zjišťování protilátek se ale v kontextu vakcinace v současné době zdá zbytečné a neefektivní. Cena standardizovaných testů neutralizačních protilátek výrazně převyšuje cenu vakcín, přičemž potenciální zjištění přítomnosti protilátek není kontraindikací očkování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne