Městská nemocnice Ostrava otevřela jednotku Následné intenzivní péče

12.01.2019 16:13

Zcela novou jednotku Následné intenzivní péče otevřela v pátek 11. ledna Městská nemocnice Ostrava. Je teprve třetí nemocnicí v kraji, která takovou jednotkou disponuje.

Městská nemocnice Ostrava otevřela jednotku Následné intenzivní péče
Foto: ostrava.cz
Popisek: Městská nemocnice Ostrava

Jednotku Následné intenzivní péče (NIP) je umístěna v pavilonu H2 nemocničního areálu. Podobné zařízení nemocnici citelně chybělo. Šest lůžek na této jednotce umožní nemocnici využívat akutní lůžka, která byla dosud obsazena pacienty, kteří nepotřebovali po operacích akutní péči, avšak nutná byla podpora životních funkcí. Ti nyní budou pobývat v na jednotce NIP. Hlavním službou NIP je postupné a bezpečné odpojení pacienta od umělé plicní ventilace, optimalizace jeho zdravotního stavu a přeložení na oddělení následné nebo dlouhodobé lůžkové péče, případně propuštění do domácí péče.

„Rekonstrukce prostor, ve kterých je umístěna zcela nová jednotka, byla hrazena z Fondu pro rozvoj nemocnice. Pravidelně do něj přispíváme a aktuálně je v něm téměř 518 milionů korun. Určitě se jedná o takovou částku, která nám umožní postupně vylepšovat naši nemocnici tak, aby z ní vznikla moderní zdravotnická instituce evropského formátu,“ řekl náměstek primátora pro sociální věci a zdravotnictví Zbyněk Pražák.

„Jsme třetí nemocnicí v kraji, která jednotku Následné intenzivní péče má. Je především určena pacientům, kteří již nejsou v kritickém stavu, ale nadále vyžadují podporu základních životních funkcí, nejčastěji umělou plicní ventilaci. Pacienti, kteří patřili na jednotku NIP, zůstávali dosud na jednotce intenzivní péče nebo na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Otevřením nové jednotky se tak uvolní lůžková místa pro akutní stavy. V delším časovém horizontu připravujeme ještě vybudování pracoviště dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP), které na péči nové jednotky navazuje,“ uvedl ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

Jednotka NIP byla vybudována v místě původních pokojů lékařů, skladů a dalších prostor, které nebyly přímo využívané pro poskytování zdravotní péče. Stavebními úpravami vznikla samostatná jednotka NIP s kapacitou šesti lůžek rozmístěných do tří boxů. Součástí oddělení je i pracovna sester s přímým dohledem na pacienty, bezbariérová koupelna pro imobilní pacienty a další prostory nezbytné pro zajištění hygienických norem a předpisů.

Jednotka je vybavena i nově zakoupeným přístrojovým vybavením v hodnotě 4,7 milionu korun z prostředků nemocnice. Jedná se o elektricky polohovatelná resuscitační lůžka, plicní ventilátory, monitory životních funkcí, infuzní a odsávací techniku, defibrilátor atd. Vzhledem k tomu, že se ve většině případů jedná o přístroje zajišťující nebo monitorující životní funkce pacientů, byl v rámci stavebních prací do prostor oddělení nainstalován i bateriový náhradní zdroj elektrického napětí.

Celková hodnota přestavby původních prostor dosáhla 17,5 milionu korun.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…