Milion korun pro školu ve Vídni. Hejtman předal šek

10.06.2015 18:15

Dar ve výši jednoho milionu korun předal v úterý 9. června 2015 hejtman Michal Hašek starostovi Školského spolku Komenský ve Vídni Karlu Hanzlovi. Poskytnutí daru schválilo krajské zastupitelstvo na svém zasedání 19. února 2015.

Milion korun pro školu ve Vídni. Hejtman předal šek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Hejtman Michal Hašek na slavnostním předání symbolického šeku sdělil, že Jihomoravský kraj se školou Komenského ve Vídni spolupracuje cíleně a dlouhodobě. Poděkoval též za vstřícnost a spolupráci vídeňské radnici v čele s primátorem a zemským hejtmanem Michaelem Häuplem. V rámci slavnostního aktu předal velvyslanec ČR v Rakousku Jan Sechter čestná uznání dvěma žákyním školy za účast v mezinárodní výtvarné soutěži Lidice.

„Spolek je zřizovatelem Komenského školy ve Vídni, která je jedinou českojazyčnou školou ve Vídni. Jedná se o tradiční – více než stoletou – instituci, na kterou je významně vázána česká menšina ve Vídni i v Dolním Rakousku. Jihomoravský kraj se rozhodl s přihlédnutím k pevným partnerským vztahům, které zde má, poskytnout tento mimořádný dar. Jsme rádi, že se můžeme podílet na vzdělávání mladé generace Čechů, kteří u našich sousedů po desetiletí žijí,“ konstatoval hejtman Michal Hašek.

Účelem Školského spolku Komenský ve Vídni je zřizování, udržování a podpora mateřských, základních, středních, odborných a jazykových škol v Rakousku, které nabízejí vyučování v českém, slovenském a německém jazyce. Dar určený na provoz spolku navazuje na již dřívější příspěvek kraje v roce 2011 ve výši 40 tisíc euro.
V současné době navštěvuje v rámci Komenského školy ve Vídni mateřskou školu 105 dětí v 5 třídách, 149 žáků dochází do školy základní, v druhém stupni základní školy studuje 111 žáků a reálné gymnázium navštěvuje 80 studentů rozčleněných do čtyř tříd.

Školský spolek Komenský ve Vídni vznikl již roku 1872. Jeho založení bylo reakcí na zvětšující se počet českých obyvatel ve Vídni. Od počátku byla jeho účelem podpora vzdělávání dětí české menšiny. Největší počet žáků navštěvoval školy zřizované Školským spolkem Komenský ve Vídni v letech 1918 - 1945. Po roce 1945, kdy došlo k masovému návratu Čechů z Vídně zpět do Československa, počet žáků klesal. V době před rokem 1989 bojovala škola s existenčními problémy, nejnižší stav činil 120 žáků. K obratu v tomto trendu došlo po roce 1989.

Hejtman navštívil vídeňského primátora. Jednali o spolupráci

Doprava, spolupráce ve školství, budoucnost iniciativy CENTROPE. To jsou témata, o kterých se na své úterní schůzce ve Vídni bavili hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek s primátorem a zemským hejtmanem Michaelem Häuplem.

Hejtman Michal Hašek poděkoval Michaelu Häuplovi, který je zároveň předsedou Rakousko-české společnosti, za spolupráci ve věci podpory Komenského školy ve Vídni. „Kromě tématu dopravního spojení Vídně a Brna jsme s primátorem rakouské metropole jednali také o spolupráci v oblasti školství, vědy a inovací, regionálního rozvoje a přeshraničních projektů či budoucnosti iniciativy CENTROPE,“ uvedl k jednání s Michaelem Häuplem hejtman Michal Hašek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…