Minimální mzdové tarify pro rok 2015 se od 1. dubna zvýší o 1,5 %!

12.02.2015 18:48

Minimální mzdové tarify ve stavebnictví se pro letošní rok zvedou o 1,5 %, a to od 1. dubna 2015 do 31. března 2016. Dnes tuto dohodu o Dodatku č. 2 ke Kolektivní smlouvě vyššího stupně (KSVS) potvrdili svým podpisem prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) Ing. Václav Matyáš, předseda Odborového svazu Stavba ČR Stanislav Antoniv a předseda OS pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy (OS DOSIA) Jan Rejský.

Minimální mzdové tarify pro rok 2015 se od 1. dubna zvýší o 1,5 %!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

Uzavřením Dodatku č. 2 ke KSVS pro rok 2015 skončilo kolektivní vyjednávání mezi stavebními podnikateli a odbory, během něhož se obě strany nemohly zpočátku dohodnout na společném stanovisku, neboť někteří představitelé několika stavebních firem byli toho názoru, že stavebnictví bylo v posledních pěti letech ve velké krizi, a to díky důsledkům globální ekonomické krize, a také i kvůli špatné hospodářské politice bývalých pravicových vlád premiérů Mirka Topolánka a Petra Nečase. Naproti tomu odbory poukázaly na to, že tato krize a politika škrtů v hospodářství předchozích vlád se rapidně dotkly sociálního zabezpečení zaměstnanců ve stavebnictví a jejich rodin a požadovali navýšení minimálních mzdových tarifů o 3,5 %, aby se vyrovnaly důsledky postupně rostoucích cen zboží a produktů, či služeb.

Jednání stavebních podnikatelů a odborů nebylo jednoduché, obě strany si navzájem vyměňovaly své názory, ale nakonec se jejich představitelé dohodli na rozumném kompromisu. Potvrdil to i prezident SPS Václav Matyáš, který nám řekl: „Patřím k těm stavebním podnikatelům, kteří preferují komunikaci s Odborovým svazem Stavba ČR. Toto své přesvědčení si nesu v sobě ještě z doby, kdy jsem působil v přímém procesu přípravy a vlastní výstavby řady významných staveb u nás, a kdy jsem jednání s reprezentací zaměstnanců jejich svazu považoval za jednu z priorit vzájemné komunikace. Vždy jsem ve vedení našeho svazu uplatňoval princip s našimi sociálními partnery jednat a vyměňovat si své názory, protože to tento dialog vede ke vzájemné spolupráci,“ vysvětlil svůj názor na princip kolektivního vyjednávání Václav Matyáš. K tomu dále uvedl, že si váží této otevřené komunikace, a že je velice rád, že tato spolupráce s Odborovým svazem Stavba ČR trvá. Zároveň zdůraznil, že význam KSVS je pro celé odvětví značný a protože nás čeká jednání o KSVS na další období, je toho názoru, že by se v ní měly zohlednit i tendence nového vývoje ve stavebnictví, kdy se zdá, že výsledky z podzimu loňského roku naznačují, že by se stavebnictví mohlo odrazit ode dna a že další vývoj by mohl být pozitivní.

V této souvislosti pozitivně ohodnotil kroky současné vlády ČR, kdy vláda přijala řadu konkrétních opatření ke zlepšení situace ve stavebnictví, ať již jde o vyšší částku peněz na investice, či jiná organizační opatření. Zároveň vyzdvihl, že se v rámci tripartity posunul sociální dialog s vládou na mnohem vyšší úroveň, kdy vláda naslouchá svým sociálním partnerům – zaměstnavatelům a odborům. K tomu dodal informaci, že to byl právě Svaz podnikatelů ve stavebnictví, který se aktivně podílel na zapracování myšlenek jednak podpořit investice do stavebnictví a zároveň i napravit vážné nedostatky v legislativě, které se týkají toho, aby se urychlil proces výstavby naplánovaných a schválených objektů. Konstatoval, že to není jednoduchá záležitost, protože zákony se nedají změnit během jedné noci.

Je to běh na delší trať. Proto vládě přeji, aby se jí do konce jejího mandátu podařilo změny ve stavební legislativě ve prospěch investiční výstavby nastavit, protože to bude ve prospěch českého průmyslu a zaměstnanců.

Předseda OS Stavba ČR Stanislav Antoniv vyzdvihl osobní postoje prezidenta SPS Václava Matyáše, které zastával během těchto uplynulých let v rámci kolektivního vyjednávání, neboť se jejich vzájemný dialog do značné míry vždy podílel na tom, že se nakonec stavební podnikatelé a odbory dohodli na rozumném kompromisu. Dále k tomu předseda Antoniv poznamenal, že pozice prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví nebyla jednoduchá, protože představitelé stavebních firem celou situaci v ekonomice, v průmyslu a ve stavebnictví hodnotí očima těch, kteří zodpovídají za chod firem, které řídí. Proto jednání o navýšení mezd, či zahrnutí zaměstnaneckých benefitů do kolektivních smluv, jsou většinou složitá. Předseda Antoniv dále vyjádřil svoji podporu názoru prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví na nutnost podpořit investice do výstavby a změnit legislativu ve stavebnictví, které by výstavbu tolik potřebných objektů urychlily.

Předseda OS DOSIA Jan Rejský k tomu poznamenal, že i členové jejich odborového svazu, tj. zaměstnanci podniků silničního hospodářství, to rovněž chápou jako rozumný kompromis. A dodal, že v další KSVS se zohlední i překonání důsledků krize ve stavebnictví, jak určité ekonomické výsledky naznačily.

Miroslav Svoboda, tiskový mluvčí Os Stavba ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…