Ministerstvo financí: Zasedání Rady ECOFIN dne 24. května 2022

22.05.2022 21:21 | Tisková zpráva

V úterý dne 24. května 2022 proběhne v Bruselu jednání ministrů financí EU. Vedoucím delegace České republiky bude ministr financí, pan Zbyněk Stanjura. Stěžejním tématem jednání budou hospodářské dopady války na Ukrajině.

Ministerstvo financí: Zasedání Rady ECOFIN dne 24. května 2022
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí, ilustrační foto

Hlavním tématem květnové Rady ECOFIN budou ekonomické a finanční důsledky ruské agrese na Ukrajině. Ministři se budou věnovat zhodnocení dopadů přijatých sankcí vůči Ruské federaci, dalším možným krokům ze strany EU v reakci na pokračující ruskou agresi a dopadům války na Ukrajině na ekonomiky členských států EU. Diskuse zahrne i nové sdělení Evropské komise z 18. května, které stanovuje plány okamžité reakce EU s cílem řešit ukrajinský deficit ve financování, jakož i dlouhodobější rámec pro její obnovu.

Pokud se podaří dosáhnout pokroku, budou se ministři rovněž zabývat návrhem směrnice o minimálním zdanění nadnárodních korporací, jehož cílem je implementace podstatné části tzv. druhého pilíře mezinárodní dohody dosažené na půdě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ohledně minimálního efektivního zdanění velkých nadnárodních skupin do právního rámce EU. Francouzské předsednictví bude usilovat o dosažení jednomyslné shody na legislativním textu.

Rada ECOFIN bude mít na programu i pravidelný bod věnovaný post-pandemické obnově ekonomiky prostřednictvím implementace Nástroje pro oživení a obnovu (RRF). 

Dále bude ze strany Evropské komise prezentována zpráva o celní unii EU obsahující doporučení, jak lépe reagovat na nové obchodní modely, rostoucí objemy obchodu, přechod na zelenou ekonomiku i bezpečnostní rizika. Zpráva má sloužit jako podklad pro diskusi o budoucnosti celní unie EU.

V neposlední řadě budou ministři informováni o hlavních výsledcích dubnového jednání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20 i aktuálním stavu projednávání legislativních návrhů v oblasti finančních služeb.

Radě ECOFIN bude předcházet jednání inklusivní Euroskupiny, které se uskuteční v pondělí dne 23. května. Předmětem jednání bude návrh pracovního plánu k dokončení bankovní unie.

Na okraji Rady ECOFIN proběhne ministerský dialog se zeměmi západního Balkánu a Turecka. Jedná se o každoroční dialog se zeměmi, kterým EU přislíbila perspektivu přistoupení k EU. Cílem je zhodnocení hospodářské situace daných zemí v kontextu jejich snahy o přistoupení k EU.

V neposlední řadě proběhne makroekonomický dialog se sociálními partnery zastupujícími zaměstnance i zaměstnavatele na evropské úrovni. Dialog se koná pravidelně dvakrát ročně a věnuje se otázkám hospodářského růstu a zaměstnanosti. Nacházející dialog bude věnovaný zejména dopadům ruské agrese na Ukrajině, začlenění ukrajinských uprchlíků na trh práce a rostoucím cenám. ČR se jej zúčastní z pozice svého nadcházejícího předsednictví ve 2. pol. 2022.

Příští zasedání Rady ECOFIN proběhne dne 17. června 2022 v Lucemburku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…