Ministerstvo financí k nálezům NKÚ

16.03.2015 16:00

Kontrola se týkala roku 2013. Ministerstvo financí se neztotožňuje s výkladem rozpočtových pravidel ze strany NKÚ. Vláda, potažmo ministr financí, jsou dle zákona oprávněni rozhodovat o použití prostředků ve vládní rozpočtové rezervě na rozpočtově nezajištěné potřeby a nezbytné či nepředvídatelné výdaje.

Ministerstvo financí k nálezům NKÚ
Foto: Česká televize
Popisek: Budova Ministerstva financí ČR

Žádosti o rozpočtová opatření jsou dlouhodobě a důsledně prověřovány Ministerstvem financí. To nic nemění na tom, že vláda má oprávnění rozhodnout o použití prostředků dle svého uvážení.

Ministr financí je rovněž oprávněn provádět rozpočtová opatření z kapitoly Státní dluh na zajištění rozpočtově nezajištěných potřeb – například zajištění vyšších odvodů do rozpočtu EU na konci roku 2013. Dovozování, že by tyto prostředky mohly být použity na snížení státního dluhu, je mylné.

V oblasti Programu rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství zavedl ministr financí Andrej Babiš transparentní pravidla pro výběr projektů v rámci posílení kapacity základních škol v oblastech trpících suburbanizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Páternoster na Nové radnici je zpřístupněn v rámci nového turistického okruhu

22:03 MHMP: Páternoster na Nové radnici je zpřístupněn v rámci nového turistického okruhu

Magistrát hl. m. Prahy společně s destinační organizací města Prague City Tourism spustil 1. června …