Ministerstvo financí na aukci prodalo pokladniční poukázky za 20,965 miliardy korun

23.11.2017 19:36

Tyto krátkodobé dluhopisy mají splatnost 133 dnů, budou se tedy vyplácet na začátku dubna příštího roku. Investoři poptávali poukázky v celkové hodnotě 44,255 miliard korun, takže jejich poptávka více než dvakrát přesáhla nabídku MFČR. Výnosy jsou stále v mírně negativním teritoriu na -0,3 %. Kurz koruny vůči euru reagoval posílením těsně pod 25,44 korun, což je rekordně nejnižší hladina od první poloviny roku 2013.

Ministerstvo financí na aukci prodalo pokladniční poukázky za 20,965 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Německý index nákupních manažerů ve výrobě (PMI) zaznamenal v listopadu nárůst o 1,9 b. na 62,5 bodů, což je druhá nejvyšší hodnota od počátku měření. Jasně tak překonal odhad mediánu trhu, který mu přiděloval hodnotu 60,4 bodů. Zlepšení podnikatelských podmínek bylo hnáno hlavně nejvyšším objemem výroby a nejvyšším objemem nových objednávek od roku 2011. Nad očekávání silná důvěra výrobců naznačuje, že si Německo udrží slušný růst HDP i ve čtvrtém kvartálu. Pokud zítřejší předstihový indikátor Ifo vykáže podobně dobré výsledky, krátkodobá ekonomická budoucnost Německa se jeví velmi zářně i přesto, že jednání současné kancléřky A. Merkel o podobě nové vládní koalice o víkendu selhala a zemi zmítá politická nejistota. 
  
Podobně překvapil i listopadový průmyslový PMI pro eurozónu, který narostl o 1,5 b. na rovných 60 bodů. Překonán byl tak pesimističtější odhad trhu, který u indexu předpokládal mírný pokles. Je to nejvyšší hodnota indexu od dubna 2000. Podle respondentů dosahuje tvorba nových pracovních míst nejrychlejšího tempa od počátku tisíciletí. Nicméně jak v případě Německa tak i celé eurozóny jsou pro firmy největším problémem delší dodací lhůty a vysoký objem rozpracované výroby. Výrobní kapacity využívané „do poslední pídě“ a vysoká důvěra výrobců signalizují, že eurozóna má pravděpodobně našlápnuto k  nejlepšímu výsledku růstu HDP od konce finanční krize. 
  
Zápis z měnověpolitického jednání ECB nepotvrdil informace, že diskuse členů bankovní rady o ukončování kvantitativního uvolňování (QE) byla rozporuplnější, než M. Draghi na tiskové konferenci prohlašoval. Na jednání panoval široký konsenzus o schváleném návrhu P. Praeta, ale namísto zmírnění QE na 30 mld. eur měsíčně členové preferovali výraznější pokles objemu měsíčních nákupů aktiv, nebo alespoň postupný („schodovitý“) pokles objemu nákupů. Dále bylo také navrženo, aby ECB nastavila přesné datum ukončení nákupu aktiv. Převládl ale názor, že kvůli zachování maximální flexibility je nutné ponechat datum ukončení ještě trochu otevřené. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …