Ministerstvo financí vyhrálo další dvě arbitráže

13.03.2017 17:08

Ministerstvo financí zachránilo státu 200 milionů korun, které po něm ve dvou arbitrážích požadovali britští občané I. P. Busta a J. P. Busta a společnost Anglia Auto Accessories.

Ministerstvo financí vyhrálo další dvě arbitráže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

Kompenzaci si žalobci nárokovali za údajná pochybení českých soudů při výkonu rozhodčího nálezu a Policie ČR při procesu zajištění a předání žalobcova majetku. Žaloby byly podány na základě česko-britské dohody o ochraně investic a obě arbitráže se procesně řídily pravidly Stockholmské obchodní komory. O nárocích rozhodoval arbitrážní tribunál ve složení August Reinisch, Philippe Sands a Yas Banifatemi.

I v tomto případě Ministerstvo financí zveřejňuje finální rozhodčí nálezy v rámci transparentního fungování státní správy. „Naším cílem je poskytnout všem občanům informaci, kdo a jakým způsobem nárokuje po státu peníze," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Vítězství jsou výsledkem výborné práce interního týmu Ministerstva financí z odboru Mezinárodní právní služby, vedeného ředitelkou Marií Talašovou. Od roku 2014 její tým odvrátil hrozbu škody pro Českou republiku ve výši 3 miliard Kč a to za přibližně pětinových nákladů než tomu bylo za minulých vlád i vůči celosvětovému průměru.

V obou arbitrážích Ministerstvo financí využilo právní služby vídeňské advokátní kanceláře Zeiler Partners.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…