Ministerstvo obrany: Dělostřelci dostanou houfnice Caesar francouzské společnosti Nexter

04.06.2020 19:35

Ministerstvo obrany České republiky se rozhodlo zahájit jednání s francouzským výrobcem samohybných děl Caesar společností Nexter o pořízení 52 těchto houfnic. Cílem je uzavřít smlouvu ještě v tomto roce. Tento záměr kolegium MO jednohlasně schválilo 21. května 2020.

Ministerstvo obrany: Dělostřelci dostanou houfnice Caesar francouzské společnosti Nexter
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Dva průzkumy trhu z let 2017 a 2019 a studie proveditelnosti podrobně posoudily celkem 8 moderních systémů různých výrobců. Ze srovnání 80 základních požadovaných parametrů vyšel Caesar jako jednoznačně nejlepší náhrada houfnic Dana, které jsou dosud ve výzbroji 13. dělostřeleckého pluku. Ty jsou staré 40 let, mají oproti aliančním standardům poloviční dostřel a polovina jich je v tuto chvíli nebojeschopná.

Základním parametrem bylo naplnění standardů NATO (především dostřel 40 km, munice ráže 155mm), protože pořízení nových houfnic je i naším aliančním závazkem. Budou totiž součástí výzbroje těžké brigády, kterou jsme slíbili vybudovat do roku 2026. Dalšími kritérii byly například také využití podvozku Tatra k udržení jednotné podvozkové platformy nebo zavedení děla v armádách NATO.

Dělo Caesar má se speciální municí dostřel 55 km, se standardní municí 42 km. Navíc je ze všech děl porovnávaných v průzkumech trhu a ve studie proveditelnosti také ekonomicky nejvýhodnější variantou. Ceny ostatních porovnávaných děl se stejnými parametry jsou až o polovinu vyšší.

Prvotní oslovení výrobce proběhlo v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek již tento týden s tím, že do přelomu června a července proběhnou tzv. předběžné tržní konzultace. Po registraci na Ministerstvu financí předpokládá resort obrany od léta do podzimu oficiální jednání s výrobcem, po ověření finální ceny soudním znalcem může být na konci roku předložena informace vládě a poté může být podepsaná smlouva.

Předpokládaná hodnota zakázky činí 5,95 mld. Kč včetně DPH (cca 105 mil. Kč za kus). Dodávky čekáme v letech 2022-26. Součástí smlouvy bude prvotní dodávka munice, dva simulátory, servisní souprava, školení instruktorů a technického personálu. A také opce na dalších 12 kusů pro případ operačních ztrát.

Na zakázce musí mít silný podíl český obranný průmysl. Během jednání to bude jedna z našich priorit. Všechna děla budou na podvozku Tatra 8x8. Finální kompletace zbraně by měla být přenesena do ČR a zapojit by se měly státní i soukromé podniky. Další velké příležitosti pro české firmy se naskýtají například v oblasti komunikačních systémů, kabeláže, munice. Bonusem pro české firmy může být dlouhodobá spolupráce se silným zahraničním partnerem na třetích trzích. To je i případ společnosti Tatra, která Nexteru dodává své podvozky jak pro samohybná děla, tak i obrněná vozidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…