Ministerstvo obrany: Klárov vzpomínal na návrat československých letců RAF

15.08.2017 21:40

V pondělí 14. srpna se na pražském Klárově u Památníku Okřídleného lva uskutečnila pietní vzpomínka, která byla věnována československým letcům RAF u příležitosti 72. výročí návratu čsl. letců z Velké Británie do vlasti.

Ministerstvo obrany: Klárov vzpomínal na návrat československých letců RAF
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Spolu s mnoha hosty se pietního setkání zúčastnili náměstek ministra obrany Jakub Landovský, zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitel SOC MO generálmajor Jiří Verner, velitel Vzdušných sil generálmajor Jaromír Šebesta, poslední žijící příslušníci Britského královského letectva (RAF) na území ČR - stíhací pilot generálmajor Emil Boček a palubní operátor brigádní generál Pavel Vranský, velitelé a zástupci současných armádních leteckých základen. Pozvání přijala také paní Hana Fajtlová, vdova po slavné legendě armádního letectva generálu Františku Fajtlovi a řada hostů z Velké Británie.

„Jde nám o to, abychom si u památníku, který věnovala britská komunita žijící v České republice jako výraz poděkování československým letcům, kteří bojovali na nebi za Velkou Británii a svobodnou Evropu, připomínali nejen jejich návrat. Byli to lidé, kteří se zcela určitě zaslouží naši úctu a obdiv,“ uvedl hlavní organizátor akce Jiří Stanislav. Dodal, že v RAF sloužilo za 2. světové války celkem 2 402 Čechů a Slováků. Pětina z nich se konce války nedožila.

Českoslovenští letci RAF se vraceli do tehdejšího Československa až tři měsíce po konci války, ve dnech 13. – 15. srpna 1945. Vzpomínkové setkání tradičně pořádá Nadace armádního generála Karla Janouška ve spolupráci s Městskou částí Praha 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…