Ministerstvo obrany: Legendární Dakota bude ozdobou Leteckého muzea Kbely

23.11.2018 13:30

Na základně dopravního letectva Praha-Kbely se uskutečnilo slavnostní předání legendárního vojenského transportního letounu Douglas DC-3 Dakota do muzejní sbírky Vojenského historického ústavu Praha. Symbolický klíč od letounu převzal ředitel Vojenského historického ústavu Praha plukovník gšt. Aleš Knížek od ředitele Vojenského technického ústavu Jiřího Protivy.

Ministerstvo obrany: Legendární Dakota bude ozdobou Leteckého muzea Kbely
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Dakota byla před opravou v naprosto dezolátním stavu a naši zaměstnanci repasovali během půl roku nejen exteriér, ale i interiér tohoto legendárního stroje, včetně přístrojové desky," řekl ředitel Vojenského technického ústavu Jiří Protiva a pochvaloval si velmi úzkou spolupráci s partnery z Vojenského historického ústavu Praha. „V předchozích letech jsme už několik historických repasí pro VHÚ provedli a mě osobně velmi těší, že naši odborníci umí pracovat nejen na moderních technologiích, ale umí se vrátit v čase a výsledkem jsou takové historické perly, jako je právě tento legendární letoun,“ doplnil Protiva.

Douglas DC-3 Dakota je dvoumotorový vrtulový dopravní letoun, jehož výkony způsobily ve 30. a 40. letech dvacátého století revoluci v letecké dopravě. Pro svůj dlouhodobý vliv na letecký průmysl i druhou světovou válku bývá považován za jeden z nejvýznamnějších transportních letounů, které kdy byly vyrobeny.

Letoun DC-3 Dakota zasáhl i do bojů během druhé světové války

„Dakota je legenda, která sloužila nejen jako dopravní letoun u civilních aerolinií v Evropě a hlavně v Americe, ale velmi významně zasáhla i do bojů druhé světové války jako transportní a pozorovací letoun," informoval ředitel Vojenského historického ústavu Praha plukovník gšt. Aleš Knížek a dodal, že je to jedna z posledních „dé-cé-trojek“, která přeletěla přes Atlantik. „Osobně si vzpomínám na vyprávění pamětníků z roku 1994, kdy stroj, který přistál na ploše, byl plný sudů s palivem, protože bylo nutné na trase z Ameriky do Evropy dočerpávat palivo, aby vůbec mohla posádka doletět.“

Repasovaný exponát, který nyní získal barevnou kamufláž z roku 1946, doplní unikátní sbírku druhoválečných letounů Leteckého muzea Kbely, kde je zastoupený například i sovětský stroj Lisunov, který je kopií Dakoty, a byl také používán během druhé světové války.

„Jsem moc rád, že díky našim kurátorům a zejména zaměstnancům Vojenského technického ústavu se podařilo tuto leteckou legendu opravit a že Dakota bude ozdobou nové muzejní sezóny. Ta začne opět v květnu příštího roku v Leteckém muzeu Kbely,“ zdůraznil při slavnostním předání letounu plukovník gšt. Aleš Knížek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…