Ministerstvo obrany: Na podzim otevře zrekonstruované Armádní muzeum Žižkov, podívejte se do něj už teď

03.01.2022 16:09 | Tisková zpráva

Armádní muzeum Žižkov, které bylo stavěno v letech 1927-1932 jako součást Památníku osvobození, prochází od roku 2018 zásadní rekonstrukcí. Ta má být dokončena letos na podzim. Ředitel Vojenského historického ústavu, brigádní generál Aleš Knížek, a ředitel Odboru muzeí, plukovník Michal Burian, nás v následujících videích nechají nahlédnout do rekonstruovaných prostor a ukáží i průběh prací při tvorbě expozic.

Ministerstvo obrany: Na podzim otevře zrekonstruované Armádní muzeum Žižkov, podívejte se do něj už teď
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Šest krátkých videoprocházek nás zavede do prostor v závěrečné fázi rekonstrukce. V první se podíváme s ředitelem VHÚ nejprve do nového foyer pod nádvořím s proskleným stropem. Zde je vybudován nový vchod do muzea s recepcí, šatními skříňkami a obchodem, přibyl tu i nový výtah, který návštěvníky doveze do kavárny v nejvyšším patře. V dalších prostorách pod nádvořím je zázemí pro školní skupiny a přednáškové sály.

Ve druhém videu nám generál Aleš Knížek ukáže nádvoří, které bylo původně tvořeno souborem budov VHÚ a nyní je zastřešeno a budovy spojeny. Vznikl tak multifunkční prostor vhodný pro pořádání shromáždění, akcí a výstav. Generál Knížek k tomu dodává: „Těším se na to, až na podzim roku 2022 tady, v tomto krásném zastřešeném nádvoří, slavnostně otevřeme dobudovanou celou novou expozici Vojenského historického ústavu Armádního muzea a uvedeme tuto budovu v život stejně, jak to udělali naši předchůdci v roce 1932.“

V dalších videoprocházkách navštívíme výstavní sály nebo prostory horního a dolního slavnostního foyer, která jsou uvedena do původního stavu včetně v národních barvách vyvedených stropů, mosazných krytů radiátorů nebo prvorepublikových světel. Plukovník Michal Burian nám představí jednotlivé prostory výstavních sálů v prvním patře, přízemí i podzemí. Odkryje také detailně expozici, která zde vzniká a týká se celých našich dějin od 6. století až do současnosti.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

V prvním patře se tedy budeme moci seznámit třeba s érou Přemyslovců a Lucemburků, husitstvím, válkami s Turky nebo s třicetiletou válkou. Najdeme zde i tzv. klenotnici, kde budou vystaveny unikáty ze sbírek VHÚ, například palné zbraně vyrobené pro Marii Terezii nebo Františka Josefa.

V přízemí pak vzniká rekonstrukce zákopu z 1. světové války, dále zde v sálech nalezneme třeba expozici meziválečného Československa i Československa v ohrožení a následnou mobilizaci v roce 1938.

Sály v suterénu a v podzemí přináší například nové expozice Mnichovské dohody, protektorátu, 2. světové války a našich jednotek na východní a západní frontě i středním východě. Potom se expozice věnuje třeba perzekuci v 50. letech, vzniku Československé lidové armády, vstupu do Varšavské smlouvy, dění v roce 1968 nebo normalizaci.

Poslední sál nás seznámí s listopadem 1989, rozdělením Československé federace a vznikem Armády České republiky. Velká část tu bude také věnována zahraničním operacím naší armády.

Dostupná videa:
Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov - vstup a zadní trakt
Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov - nádvoří
Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov - horní foyer
Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov - sály první patro
Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov - sály přízemí Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov - podzemí
všechna videa můžete zhlédnout ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…