Ministerstvo pro místní rozvoj: Program Živel odstartoval

09.01.2024 22:02 | Tisková zpráva

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu v programu Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách. Reaguje tím na škody napáchané povodněmi v závěru loňského roku. Pro samosprávy resort uvolnil celkem 200 milionů korun. Příjem žádostí odstartuje 1. února 2024.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Program Živel odstartoval
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„Situace na řadě vodních toků dosahovala během Vánoc kritické úrovně a na některých místech riziko trvá i po Novém roce. Na MMR jsme proto uspíšili výzvu na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách. Chceme, aby obce a kraje měly jistotu, že když dojde k nenadálé živelní události, je ministerstvo připravené pomoci,” řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Finanční prostředky mohou obce a kraje využít například na obnovu mostů a komunikací, veřejného osvětlení, veřejných prostranství a budov nebo na odstranění nánosů ve vodních tocích a vodních dílech.

Dotace může pokrýt až 70 % škod do maximální výše 10 milionů korun na jednu žádost. Maximální výše dotace se stanoví na základě velikosti žadatele. Obec do 3 000 obyvatel může obdržet až 70 % způsobilých nákladů, obec od 3 001 do 10 000 obyvatel 60 %, obce nad 10 001 obyvatel 50 %, a kraj do 40 %.

Samosprávy mohou podat i více žádostí, a to od 1. února do 31. května 2024 prostřednictvím internetové aplikace DIS ZAD. Další informace naleznete na webové stránce MMR.

Program Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách byl spuštěn už v roce 2020. Od té doby pomohl s obnovou mostů, komunikací, veřejných prostranství, veřejných obecních budov nebo zařízení už stovkám obcí v různých regionech ČR. K nejvýznamnějším případům pomoci z tohoto programu v posledních letech patří podpora poskytnutá žadatelům po tornádu na jižní Moravě v roce 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…