Ministerstvo průmyslu a obchodu: Česko pošle Ukrajině generátory na pomoc s důsledky ruské agrese

16.12.2022 21:20 | Tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv (SSHR) a Českou elektroenergetickou soustavou (ČEPS) zajistilo devět generátorů na pomoc Ukrajině.

Ministerstvo průmyslu a obchodu: Česko pošle Ukrajině generátory na pomoc s důsledky ruské agrese
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Nejvýkonnější z nich je schopen vyprodukovat energii dostatečnou například pro udržení provozu menší nemocnice či zajistit dodávky vody. Zbývající generátory zabezpečí provoz desítek přímotopů pro lidi v ubytovacích centrech, kteří byli kvůli ruské agresi donuceni opustit své domovy. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

„Kvůli ruskému agresorovi, který si za svůj válečný cíl vybral energetickou infrastrukturu, čekají obyvatele Ukrajiny zdaleka nejhorší Vánoce od konce druhé světové války. Naší povinností, ale i strategickou nutností, je jim pomoci,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Proto jsme na začátek zajistili devět generátorů ze státních zásob, kde ten největší může udržet v provozu i menší nemocnici.“

Společnost ČEPS na výzvu MPO poskytla ze své zásoby generátor o výkonu 450 kVA. „Jsme velmi rádi, že můžeme přispět na pomoc Ukrajině, která čelí nelehké situaci při zajišťování dodávek elektřiny svým obyvatelům. Generátor o výkonu 450 kVA může zajistit elektronickou energii pro napájení menší nemocnice s nezbytnými, život udržujícími přístroji nebo umožnit provoz až 180 přímotopů,“ uvedl předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.

„Je to náš další humanitární dar a věřím, že tyto elektrocentrály aspoň trochu pomohou lidem na Ukrajině přečkat opakované výpadky elektrické energie,“ doplňuje předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Zajistit poptávaná zařízení a součástky není snadné. Hlavním důvodem jsou výrobní kapacity a časová náročnost výroby některé této techniky. Česká republika bude i nadále hledat cesty k zajištění dalších nezbytných zdrojů tepla, elektřiny a techniky pro obnovu a zajištění provozu energetické soustavy Ukrajiny. „Intenzivně pracujeme také na tom, abychom zajistili obyvatelům Ukrajiny další pomoc od českých soukromých firem a já věřím, že to brzy dotáhneme,“ říká ministr Síkela s tím, že cílem ruské agrese je vyhnat lidi ze své rodné země. Více najdete ve vystoupení ministra Síkely na tomto odkazu.

Prostřednictvím Business klubu Ukrajina, který MPO založilo, lze poskytnout Ukrajině nadbytečné, aktuálně nevyužívané zdroje tepla a elektrické energie. S Ministerstvem zahraničních věcí pak ministerstvo jedná o tom, že by část dodávek na Ukrajinu byla financována z prostředků humanitární pomoci pro rok 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…