Ministerstvo průmyslu a obchodu nepřekročilo 20procentní podíl velkých firem na čerpání OP PIK

07.01.2016 16:52

Ministerstvo průmyslu a obchodu reaguje na aktuální mediální nepřesnosti plynoucí z neznalosti systému rozdělování dotací z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 (OP PIK).

Ministerstvo průmyslu a obchodu nepřekročilo 20procentní podíl velkých firem na čerpání OP PIK
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Není pravdou, že MPO překročilo 20% podíl velkých firem na čerpání OP PIK. Limit 20 % je totiž nastaven na celkové alokace příslušných prioritních os pro celé programové období končící z pohledu čerpání až v roce 2023. MPO po rozsáhlé diskusi s hospodářskými partnery, vybralo kompromisní variantu 40 % alokace pro velké firmy v prvních výzvách s tím, že celkový limit 20 % za celé programové období samozřejmě nebude překročen. Je také pouze na poskytovali podpory tj. MPO, jakým způsobem mezi žadatele prostředky rozdělí, pokud zůstane zachován limit 20 % pro velké firmy na celé programovací období.

Tento postup není v rozporu s evropskou legislativou ani se stanovisky Evropské komise. Nejedná se také o nápad jedné konkrétní osoby, nebo o tlak jedné konkrétní zájmové skupiny. Tento postup je výsledkem jednání s hospodářskými a sociálními partnery, mezi kterými byli zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR a Svazu chemického průmyslu, k danému tématu se kladně vyjadřovala např. Hospodářská komora ČR, Asociace pro evropské fondy, Teplárenské sdružení ČR, aliance Šance pro budovy a další. S postupem byli srozuměni i představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů, Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR a další. Z pohledu systémovosti tohoto kroku neprotestoval ani Auditní orgán ČR při Ministerstvu financí. Postup může v důsledku ještě více napomoci malým a středním podnikatelům v ČR, protože jsou často přímo subdodavatelsky navázáni na velké firmy.

Mediální spekulace o tom, že by některé velké firmy v prvních výzvách získaly neoprávněně vyšší dotace, jsou velmi snadno vyvratitelné. V současné době se totiž teprve rozbíhá věcné hodnocení přijatých projektů, jejichž příjem ještě dokonce není ani uzavřen. V tuto chvíli neexistuje jediné vydané rozhodnutí o poskytnutí dotace v rámci OP PIK, tudíž v současnosti ani nelze předvídat, které projekty resp. firmy v soutěži projektů s požadovanou dotací uspějí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…