Ministerstvo školství pořádá kulatý stůl na téma genderové rovnosti ve vzdělávání

20.10.2017 16:38

MŠMT ve spolupráci s neziskovou organizací Nesehnutí pořádá 23. 10. 2017 kulatý stůl a diskuzi na téma s názvem Genderově senzitivní vzdělávání: jeho význam a možná podpora na úrovni státní správy a neziskových organizací.

Ministerstvo školství pořádá kulatý stůl na téma genderové rovnosti ve vzdělávání
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Cílem je otevřít diskuzi a upozornit na význam genderové rovnosti ve vzdělávání. Jedná se o odbornou mezinárodní akci, která se koná v rámci projektu Genderová rovnost na MŠMT, a zúčastní se jí také kolegyně z Rakouska a Švédska.

Na kulatém stole se bude mimo jiné diskutovat o tématu genderových stereotypů, a jakým způsobem ovlivňují vyučující a chlapce a dívky. Dále bude věnována pozornost praxi s genderově senzitivním vzděláváním v České republice a v Rakousku a seznámíme se rovněž s nástroji, které pomohly v Rakousku podpořit pozitivní změnu v této oblasti. Zaměříme se také na to, jakým způsobem ovlivňuje nerovné odměňování žen a mužů odlišné zacházení s chlapci a dívkami.

Podle náměstka pro sekci vzdělávání Václava Pícla, je téma genderové rovnosti oblast, kterou se chce MŠMT zabývat i v budoucnosti. „Genderově senzitivnímu vzdělávání je třeba věnovat náležitou pozornost napříč všemi stupni vzdělávání.“

Vedoucí oddělení Gender mainstreamingu z rakouského ministerstva školství Christine Schneider, která přijede představit rakouskou zkušenost, k tomu uvádí: “Potenciál aktivní politiky genderového mainstreamingu ve vzdělávání je velmi podceňován: předcházení genderovým stereotypům dává nejen spravedlivou šanci skrytým talentům, ale jedná se doslova o investici, která se vyplatí. Stejně tak, jako jakýkoliv antidiskriminační přístup, mobilizuje tvůrčí potenciál, posiluje společenskou a demokratickou soudržnost a snižuje ekonomické a sociální náklady.”

Kulatý stůl je rovněž dobrou příležitostí, jak propojit státní sféru a neziskový sektor. Petra Havlíková z organizace Nesehnutí k tomu dodává: "Za Nesehnutí jsme rádi, že máme příležitost pořádat spolu s Ministerstvem školství kulatý stůl na téma, o kterém se stále na institucionální rovině mluví málo. Díky této akci budeme mít příležitost sdílet naše zkušenosti a rozvíjet spolupráci mezi státní sférou a neziskovými organizacemi. Každá taková možnost je cenná."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…