Ministerstvo spravedlnosti: Od července se zvýšilo nezabavitelné minimum, dlužníkům tak zůstane více peněz

03.07.2020 8:23

Dne 1. 7. 2020 nabylo účinnosti nařízení vlády, kterým došlo ke změně parametrů výpočtového vzorce pro srážky ze mzdy.

Ministerstvo spravedlnosti: Od července se zvýšilo nezabavitelné minimum, dlužníkům tak zůstane více peněz
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Na stránkách justice.cz je připraven kalkulátor splátek a metodika výpočtu splátek od 1. 7. 2020 pro insolvence i exekuce. Výsledná částka, která lidem v exekuci nebo v insolvenci zůstane, závisí na výši jejich příjmů, neboť jim nezůstává pouze základní nezabavitelná částka v nové výši 7 772 Kč, u níž došlo ke zvýšení od začátku roku 2020 o 1 164 Kč, nýbrž i část ze zbývající mzdy.

Ministerstvo spravedlnosti připravilo změnu parametrů výpočtu nezabavitelné částky, která nesmí být dlužníkům sražena z měsíční mzdy v exekuci a insolvenci. Nezabavitelná částka se zvýšila ze dvou třetin součtu na tři čtvrtiny součtu částky životního minima a částky normativních nákladů na bydlení. Novinka pamatovala i na dlužníky pečující o vyživované osoby (typicky děti), u kterých se zároveň zvýšila část nezabavitelné částky za vyživovanou osobu z jedné čtvrtiny na jednu třetinu. Cílem návrhu bylo napravit nepříznivý stav, kdy po odečtu zákonných srážek ze mzdy nezbývá dlužníkům dostatek financí na zajištění výživy a bydlení rodiny, a docházelo tak k jejich vytlačování na hranici chudoby. Dlužníci tento problém řeší vstupem do šedé ekonomiky, kde vydělávají nepostižitelné příjmy. To se negativně odráží v míře uspokojení věřitelů dlužníka.

Nejpozitivněji se změna projeví u dlužníků s vyživovací povinností (typicky u rodičů pečující o děti), kterým nejvíce klesne měsíční srážka ze mzdy. Kolik peněz zbyde dlužníkům, záleží především na výši jejich příjmů. Dlužníkům totiž nezůstává pouze základní nezabavitelná částka (tj. navrhovaných 7 772 Kč), ale i část ze zbývající mzdy (jedna třetina nebo dvě třetiny). Hranice, od které se sráží zbytek mzdy bez omezení, byla zvýšena již v loňském roce a je nyní 28 496 Kč pro bezdětného dlužníka. Dlužníku s dítětem a minimální mzdou (13 391 Kč čistého) bude nově v oddlužení ponecháno 11 373 Kč, při nepřednostní exekuci dokonce 12 382 Kč.

Nově vypočtená nezabavitelná částka za měsíc červenec se uplatní poprvé za výplatní období v srpnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …