Ministerstvo spravedlnosti zaslalo ke schválení vládou návrh na omezení přísedících

29.09.2023 16:08 | Tisková zpráva

Návrh zákona o soudech, soudcích má za cíl zefektivnit soudní rozhodování. Návrh zákona přináší významné změny v oblasti účasti laického prvku na soudním rozhodování. Navrhovaná úprava je reakcí na praktické problémy spojené s účastí laických přísedících v soudním rozhodování.

Ministerstvo spravedlnosti zaslalo ke schválení vládou návrh na omezení přísedících
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Administrativní zátěž soudů, nedostatečná účast přísedících na projednání a rozhodování, komplikace spojené se sestavováním soudního senátu a často nepřiměřeně dlouhé soudní řízení jsou výzvami, kterým čelí současný systém.

Hlavním cílem předkládaného návrhu zákona je opuštění podílu laických přísedících na rozhodování soudů v pracovněprávních sporech v občanském soudním řízení a v trestních řízeních před okresním soudem. Rozhodování v senátu za účasti přísedících bude do budoucna v trestním řízení před krajským soudem omezeno na skupinu nejzávažnějších trestných činů, mezi nimiž zůstávají především násilné trestné činy.

Záměrem úpravy je zachování účasti laického prvku pouze v těch případech, kdy je to důvodné, a tak vyhovět požadavkům aplikační praxe.

Ministerstvo spravedlnosti předložením tohoto návrhu naplňuje opatření z tzv. druhého antibyrokratického balíčku, který byl vládou schválen dne 14. června 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…