Ministerstvo vnitra: Kriminalita se přesouvá do online světa, vzdělávací videa pomohou s osvětou

05.08.2022 11:19 | Tisková zpráva

Prevence v kyber! – společný projekt Ministerstva vnitra a Univerzity Palackého v Olomouci. V rámci něj vznikly čtyři vzdělávací videospoty. Ty se soustředí na kyberkriminalitu, její prevenci, rizikové online hraní a digitální wellbeing.

Ministerstvo vnitra: Kriminalita se přesouvá do online světa, vzdělávací videa pomohou s osvětou
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Projekt, zaměřený na prevenci rizikového chování v online prostředí s názvem Prevence v kyber!, připravilo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Centrem prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Aktuálně vznikla čtyři vzdělávací videa. Ta jsou určena primárně odborné veřejnosti, jako jsou například policejní preventisté, pedagogové či lektoři neziskových organizací.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

„Kybernetická kriminalita se v posledních dvou letech velmi zvýšila a prevence je jednou z cest, jak účinně tomuto nárůstu čelit. Právě tato školicí videa o kyberbezpečnosti pomohou lektorům, pedagogům, preventistům a dalším s osvětou a vzděláváním dětí, mladistvých, ale i dospělých,“ uvedl ředitel odboru prevence kriminality Michal Barbořík.

Videa zachycují vzdělávací obsah kreslený virtuální rukou. Jde o velmi oblíbený formát vzdělávacích videí, který je využívaný jak v České republice, tak i zahraničí.

První video se zaměřuje na kyberkriminalitu jako komplexní problém. Popisuje základní typy kybernetické kriminality, zároveň zobrazuje, jak se v posledních letech kyberkriminalita vyvíjí a jak se běžná kriminalita přesouvá právě do online světa.

Další animace se zabývá efektivními způsoby prevence rizikového chování, poukazuje na to, že je důležité, aby byly preventivní aktivity přiměřené věku a aby byly soustavné a dlouhodobé. Problematice rizikového chování v prostředí online her se věnuje třetí video.

Poslední animace se orientuje na problematiku tzv. digitálního wellbeingu. Ten si můžeme představit jako vyvážený digitální životní styl a zdravé digitální návyky.

Balíček čtyř videí o kyberbezpečnosti naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…