Ministerstvo vnitra: Ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace bude Petr Mlejnek

02.06.2022 14:21 | Tisková zpráva

Bývalý analytik Vojenského zpravodajství Petr Mlejnek nastoupí do čela civilní rozvědky 8. července 2022. Současný ředitel Marek Šimandl skončí na vlastní žádost 7. července tohoto roku. S oběma změnami dnes, 1. června 2022, souhlasila na návrh ministra vnitra vláda.

Ministerstvo vnitra: Ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace bude Petr Mlejnek
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Ministerstvo vnitra předložilo vládě návrh ministra vnitra Víta Rakušana na jmenování nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Součástí návrhu bylo i „odvolání“ Marka Šimandla, který o toto odvolání z funkce ředitele úřadu sám požádal. Vláda s oběma body souhlasila.

„Po zvážení všech důvodů jsem se rozhodl žádosti ředitele Šimandla vyhovět a navrhnout do funkce zkušeného zpravodajce i manažera Petra Mlejnka. Věřím, že svou vysokou profesionální připravenost využije v čele rozvědky ve prospěch České republiky,“ uvedl Vít Rakušan. Marek Šimandl skončí ve funkci 7. července 2022, Petr Mlejnek nastoupí jako ředitel ÚZSI o den později.

Ředitele ÚZSI na základě zákona o zpravodajských službách jmenuje a odvolává ministr vnitra se souhlasem vlády. „Děkuji panu Šimandlovi za jeho práci. Budu rád, pokud zůstane v bezpečnostních sborech i nadále, a stát tak bude moci využít jeho odbornost a kvalifikaci,“dodal ministr vnitra. Vzhledem k tomu, že se Marek Šimandl rozhodl skončit na vlastní žádost, tedy požádal o odvolání ze služebního místa ředitele ÚZSI, jeho služební poměr dle zákona v takovém případě automaticky nekončí.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Ing. Petr Mlejnek, MBA

Petr Mlejnek má řadu profesních zkušeností ve veřejném i soukromém sektoru. Působil např. v řídicích funkcích na Ministerstvu obrany, kde měl na starosti finanční zabezpečení jednotek včetně jednotek podílejících se na operaci NATO SFOR v Bosně a Hercegovině a NATO KFOR v Kosovu. Jako vedoucí starší důstojník se věnoval vyhledávání a analýze bezpečnostních rizik v ČR a zahraničí v rámci Analytického štábu Vojenského zpravodajství. Byl také viceprezidentem Hospodářské komory AGA pro technickou bezpečnost. Vystudoval Vysokou vojenskou školu, obor ekonomika obrany státu.

Hovoří anglicky a rusky, je držitelem osvědčení NBU pro stupeň utajení tajné. Byl dvakrát vyznamenán medailí NATO, získal medaili za služby v zahraničních operacích SFOR a KFOR, medaili Armády ČR druhého a třetího stupně nebo medaili Armády Slovenské republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…