Ministerstvo vnitra: Soudy a policie by si měly předávat dokumenty elektronicky

26.09.2019 13:07

Na Ministerstvu vnitra se včera uskutečnilo další jednání pracovní skupiny ke snížení administrativní zátěže v trestním řízení. Zástupci Ministerstva vnitra, Policie ČR, Ministerstva spravedlnosti a Nejvyššího státního zastupitelství tentokrát řešili možnost přístupu soudců do elektronického trestního spisu. Tím by mělo dojít ke zrychlení a zjednodušení celého trestního řízení a odbourání přebytečné administrativy.

Ministerstvo vnitra: Soudy a policie by si měly předávat dokumenty elektronicky
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Pracovní skupina se domluvila na vytipování soudů ve Středočeském kraji, kde by v rámci trestního řízení docházelo k předávání dokumentů elektronicky. Do systému, který nyní využívá policie a státní zástupci, by tedy mohli nově vstupovat i soudci. To zásadním způsobem urychlí sdílení informací a zároveň zjednoduší práci policie.

"Policisté jsou často doslova zavaleni papírováním. To se musí změnit, aby mohli být více v ulicích," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že klíčovým prostředkem bude postupná digitalizace celého trestního řízení. Podle něj by také policisté, státní zástupci i soudci by měli více využívat možnosti, které už právní řád zná, jako je například videokonference.

Pracovní skupinu pro snížení administrativní zátěže policistů zřídil ministr vnitra na jaře tohoto roku s cílem zjednodušení policejní práce. V pracovní skupině jsou kromě odborníků Ministerstva vnitra také zástupci Policie ČR, Ministerstva spravedlnosti a Nejvyššího státního zastupitelství. Skupina mj. navazuje na činnost předchozí skupiny START a rozpracovává její doporučení, která v minulosti mapovala administrativní zátěž na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…