Ministerstvo vnitra: Výsledky výzkumu - žáci nevědí, co se na internetu nesmí

04.02.2019 20:45

Téměř všichni žáci druhého stupně základní školy mají účet na sociálních sítích a pohybují se denně v prostředí kyberprostoru. Výzkum Vnímání kyberkriminality u žáků realizovaný v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet (KPBI) na konci roku 2018 však ukázal, že žáci mají nízké povědomí o tom, co je to kyberkriminalita a co na internetu smí dělat. Z výzkumu také vyplynulo, že děti nejsou pouze oběti kyberkriminality, ale v častých případech i sami pachatelé.

Ministerstvo vnitra: Výsledky výzkumu - žáci nevědí, co se na internetu nesmí
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Výstupy výzkumu představili dnes zástupci projektu Kraje pro bezpečný internet na tiskové konferenci spolu s partnery Ministerstvem vnitra, Policií ČR a sdružením CZ.NIC., a to při příležitosti zítřejšího Dne bezpečnějšího internetu. Alarmující je především zjištění, že nejnižší znalost mají žáci v oblasti porušování autorských práv či zasílání nahých fotografií u dětí mladších 15 let. Z kyberkriminality se nejvíce žáci na internetu dopouštějí neoprávněných přístupů, ať již k cizím wifi sítím, na cizí facebookové účty či k cizím e-mailovým účtům.

Zástupci projektu představili také své další výstupy. Jde o videa pro rodiče malých dětí, které se teprve seznamují s internetem a informačními a komunikačními technologiemi, nebo aktualizace e-learningových lekcí pro sociální pracovníky a policisty. „Projekt Kraje pro bezpečný internet je společnou iniciativou krajů v oblasti elektronické bezpečnosti. Kromě výzkumu se v roce 2018 uskutečnil soutěžní kvíz, do kterého se zapojilo více než 25 000 dětí. Mimo tyto aktivity se kraje zaměřily na přípravu videí pro rodiče malých dětí a aktualizaci a přípravu e-learningových lekcí, které jsou volně a zdarma dostupné na www.kpbi.cz, “ uvedl předseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro informační technologie ve veřejné správě Jiří Běhounek.

Kyberkriminalita na vzestupu

Ministerstvo vnitra, Policie ČR a sdružení CZ. NIC v rámci tiskové konference informovali o aktuálním vývoji kyberkriminality a jejich vlastních aktivitách v oblasti prevence kyberkriminality. Zatímco celková kriminalita v České republice dlouhodobě klesá, tak kriminalita v kyberprostoru je na trvalém vzestupu. Partneři projektu potvrdili, že kyberkriminalita se nevyhýbá ani těm nejzranitelnějším, tj. dětem. Kyberkriminalitu, včetně kyberšikany, proto hodnotí jako jedno z největších rizik pro děti. Dle policie je na velkém vzestupu mravnostní kriminalita v kyberprostoru, spojená se sexuálním nátlakem na děti a jejich vydíráním. Děti se ale také často objevují i jako pachatelé takových deliktů.

„Prevence kriminality je jednou z priorit Ministerstva vnitra. Projekt Kraje pro bezpečný internet považujeme za jednu z nejlepších a nejkomplexnějších aktivit prevence kyberkriminality, a i proto jsme jen v posledních třech letech podpořili jeho činnost dotacemi přes 2 miliony korun. Podporujeme také projekty v obcích a v Policii ČR. Podílíme se na setkávání odborníků, jejich školení či předávání dobré praxe. V tom rozhodně budeme pokračovat i nadále,“ sdělil ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra Michal Barbořík.

Odborným partnerem projektu je sdružení CZ.NIC. „Podpora on-line bezpečnosti dětí patří mezi dlouhodobé priority sdružení CZ.NIC, a proto si velice vážíme spolupráce s iniciativou Kraje pro bezpečnější Internet. V loňském roce jsme například uspořádali semináře pro více než 1 700 dětí z devíti krajů, které byly zaměřené na bezpečnost při používání mobilních telefonů, nebo se podíleli na školení policistů. V letošním roce bychom chtěli spolupráci s KPBI ještě více prohloubit a otevřít i nová témata, mezi něž patří také zvyšování povědomí o tom, že i svoboda projevu na internetu má své hranice a za některé příspěvky může hrozit i trestní stíhání," uvedl Jiří Průša, projektový koordinátor sdružení CZ.NIC.

Projekt Kraje pro bezpečný internet také v rámci úzké spolupráce s policií už v dubnu 2018 podepsali dohodu o spolupráci. Na projektu KPBI spolupracují jak zástupci odboru prevence policejního prezidia, tak zástupci NCOZ specializující se na kyberkriminalitu. V roce 2019 v rámci této spolupráce vzniknou krátké videospoty, které budou upozorňovat veřejnost na nejčastější způsoby páchaní trestné činnostní prostřednictvím online komunikace.

Komerčními partnery projektu jsou společnosti Microsoft a Gordic, které poskytly ceny do soutěží.

Bezpečný internet

Ve stejný den také proběhlo finále soutěžního kvízu KPBI pro žáky a studenty a odborná konference k problematice elektronické bezpečnosti za účasti zástupců institucí, které se této problematice věnují (sdružení CZ.NIC, projekt e-Bezpečí, Policie ČR apod.). Cílem konference je otevřít diskusi o současných hrozbách na internetu a nástrojích, jak se před nimi chránit.

Den bezpečnějšího internetu je mezinárodní iniciativou sítě INSAFE. Cílem je upozornit na rizika spojená s užíváním internetu zejména ve vztahu k dětem. Mottem letošního ročníku je „Together for a better internet“, tedy spolupráce všech subjektů důležitých pro vytvoření lepšího prostředí na internetu, o což projekt KPBI také usiluje.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…