Ministerstvo vnitra nesouhlasí s tendenčními závěry NKÚ. Systém ochrany obyvatelstva ČR je v rámci EU jeden z nejrobustnějších a nejlépe připravených

27.03.2023 10:57 | Tisková zpráva

Závěry, které jsou v tiskové zprávě uvedeny, vyvolávají naprosto mylný dojem, že je stav systému ochrany obyvatelstva nepřipravený.

Ministerstvo vnitra nesouhlasí s tendenčními závěry NKÚ. Systém ochrany obyvatelstva ČR je v rámci EU jeden z nejrobustnějších a nejlépe připravených
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Nejvyšší kontrolní úřad extenzivním způsobem aplikoval své kompetence a prostřednictvím hodnocení použití peněžních prostředků státního rozpočtu velmi necitlivě popisuje jednu ze strategických částí bezpečnostního systému. Tímto velmi úzkým pohledem pak zbytečně snižuje důvěru občanů ve stát. Vzhledem k tomu, že kontrolované období končilo rokem 2021, je navíc řada vytýkaných zjištění v dnešní době již minulostí. Důkazem je například připravovaný informační systém a mobilní aplikace, používané k informování obyvatel pomocí SMS (tzv. reversní 112), nebo aktuálně zpracovávaná nová Bezpečnostní strategie ČR a Obranná strategie ČR. Probíhá také novela krizové legislativy a aktualizují se plánovací dokumenty.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31387 lidí

Konstatování, že lidé nejsou dostatečně informování, je subjektivní a nepodložené. Také jednotný systém varování a vyrozumění obyvatel pomocí sirén je plně funkční. Systém ochrany obyvatelstva České republiky je v rámci EU považován za jeden z nejrobustnějších a nejlépe připravených, a to bez ohledu na cílené vytržení a srovnání problematiky jiného státu s ČR (např. ukrytí ve Finsku), neboť systém je potřeba vždy hodnotit jako celek vzhledem k předpokládaným hrozbám. Nejvyšší kontrolní úřad hodnotí celý systém pouze na vybraných opatřeních využitelných za stavu ohrožení státu a válečného stavu (ukrytí a prostředky individuální ochrany), tato opatření však vnímá jako univerzální pro všechny druhy situací. Skutečnost je ovšem taková, že prostředky individuální ochrany i úkryty mají v případě nevojenských situací využití téměř nulové a jejich využití při hrozbě a vzniku vojenského konfliktu (stav ohrožení státu a válečný stav) je velmi diskutabilní a omezené.

Systém ochrany obyvatelstva představuje průřez činnostmi všech orgánů veřejné správy, soukromých subjektů a občanů. Ministerstvo vnitra je určeno jako koordinátor tohoto systému, přičemž není a ani nemůže být jediným prvkem, který pořizuje, obměňuje nebo skladuje jednotlivé komodity. Množství a typ konkrétních prostředků se odvíjí od konkrétních hrozeb a pravděpodobnosti jejich vzniku.

S ohledem na mezinárodní bezpečnostní situaci tak považujeme vydání tiskové zprávy v publikované podobě za nevhodné a velmi krátkozraké, možno říci v mezinárodním kontextu až nebezpečné. Bezpečnostní systém České republiky, respektive jeho část věnující se ochraně obyvatelstva, představuje robustní a v praxi mnohokrát prověřený systém, který byl schopen reagovat na všechny dosud proběhlé mimořádné události a krizové situace.

Podrobné informace o stavu ochrany obyvatelstva a krizového řízení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…