Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k likvidaci ruské organizace Mezinárodní Memorial

29.12.2021 14:02 | Tisková zpráva

Ministerstvo zahraničních věcí je znepokojeno rozhodnutím Nejvyššího soudu Ruské federace o zákazu Mezinárodního Memorialu.

Ministerstvo zahraničí: Prohlášení k likvidaci ruské organizace Mezinárodní Memorial
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Zásah vůči této nejstarší a mezinárodně respektované ruské nevládní organizaci se stává symbolem represí vůči občanské společnosti a absence nezávislého soudnictví v Ruské federaci. A také dalším příkladem, jak ruské orgány zneužívají zákon o tzv. „zahraničních agentech“ k postupnému zužování prostoru k nezávislému a kritickému myšlení a dialogu. Připomínáme, že tímto zákonem Rusko porušuje své mezinárodní závazky v oblasti lidských práv.

Likvidací Memoriálu a dalších nevládních organizací a vysokými tresty pod smyšlenými záminkami pro aktivisty jako Jurij Dmitrijev ruské orgány poškozují především vlastní občany. Žádná společnost nemůže dlouho žít ve lži o vlastní historii a žádná vláda nemůže zakrývat navždy pravdu o politických represích.

Hluboce si vážíme odvahy všech členů a spolupracovníků Memorialu, jejichž zásluhou byly odhaleny vraždy milionů sovětských občanů, včetně několika tisíc Čechů. Stojíme za všemi, kdo se v Rusku snaží připomínat zločiny minulosti a chránit lidská práva v současnosti. Česká republika bude společně s partnery v EU tak dalšími spojenci jejich úsilí i nadále podporovat.

Vyzýváme ruské orgány, aby své rozhodnutí ve věci Mezinárodního Memorialu přehodnotily a zastavily neopodstatněné zásahy vůči občanské společnosti a nezávislým médiím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …