Ministerstvo zahraničí: Vláda schválila program pro ohrožené občany Ruska a Běloruska

19.05.2022 12:39 | Tisková zpráva

Občanům Ruska a Běloruska, kteří ve své zemi čelí perzekuci a jsou v ohrožení, má pomoci program nazvaný Občanská společnost. Ministerstvo zahraničních věcí ho 18. května předložilo vládě, která program schválila. Jde o ochranu lidí, kteří bojují za svobodu a demokracii a brání lidská práva.

Ministerstvo zahraničí: Vláda schválila program pro ohrožené občany Ruska a Běloruska
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

„Jsou to lidé, kteří ve své zemi bojují proti zločinným režimům Putina a Lukašenka. Musí utíkat z Ruska a Běloruska, protože jde o jejich bezpečnost. Tito lidé aktivně brání demokratické principy, na kterých je postavena i naše společnost. Mám na mysli hlavně svobodu projevu nebo možnost svobodně a beztrestně vykonávat svoje povolání,“ prohlásil ministr Jan Lipavský.

Jde hlavně o představitele občanské společnosti Ruska a Běloruska, nezávislé novináře a akademiky, jejichž ochrana je v zájmu České republiky. Ministerstvo zahraničních věcí bude při provádění programu úzce spolupracovat s nevládními organizacemi, které pracují na zajištění základních lidských svobod.

Občanská společnost je robustní pobytový program, který má uvést v praxi jednu z výjimek v takzvaném Lex Ukrajina pro udělení víza ohroženým občanům Ruska a Běloruska. Je v zájmu České republiky jim poskytnout ochranu vzhledem k tomu, že bojují proti nedemokratickým režimům ve svých zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…