Ministerstvo zahraničních věcí: Pozor, některé turistické cíle se nacházejí v blízkosti válečných konfliktů

08.06.2017 15:14

MZV k zahájení letní turistické sezóny 2017:

Ministerstvo zahraničních věcí: Pozor, některé turistické cíle se nacházejí v blízkosti válečných konfliktů
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek zahájil 7. června 2017 v Černínském paláci každoroční tiskovou konferenci, kterou Ministerstvo zahraničních věcí ČR pořádá před začátkem letní turistické sezóny.

Ministr Zaorálek zdůraznil, že jedním z důležitých úkolů zahraniční služby je poskytovat potřebné služby českým občanům, kteří se z nejrůznějších důvodů ocitnou v zahraničí v nouzi a potřebují pomoc.

V souvislosti s bezpečnostní situací ve světě a opatřeními proti terorismu stoupá ostražitost bezpečnostních složek a jsou přijímána zvýšená bezpečnostní opatření, a to i v evropských státech. MZV prostřednictvím zastupitelských úřadů sleduje situaci a v případě jejího zhoršení či mimořádné události neprodleně informuje občany ČR jak prostřednictvím své webové stránky a sociálních sítí, tak registrované cestovatele prostřednictvím systému DROZD.

„Některé turistické cíle se nacházejí v blízkosti válečných konfliktů, jako je Turecko, Egypt nebo Tunisko, kde stále platí výjimečný stav. Před plánováním dovolené zejména mimo Evropu je potřeba si dopředu zjistit, jaká je v místě bezpečnostní situace,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Ministr Zaorálek připomněl, že občané ČR mohou cestovat do zemí EU i na základě platného občanského průkazu. Skutečnost, že některý ze států EU není součástí Schengenského prostoru (např. Chorvatsko, Bulharsko, Rumunsko, Velká Británie, Kypr), nemění nic na podmínkách pohybu občanů členských států uvnitř EU.

Zároveň ministr Zaorálek upozornil, že v důsledku změny Schengenského hraničního kodexu v dubnu 2017 EU přistoupila k důsledné kontrole vnější schengenské hranice. Nelze vyloučit, že toto opatření pocítí občané cestující do Chorvatska, které není součástí schengenského prostoru.

V letošní sezóně MZV opět otevírá v nejvytíženějších destinacích konzulární jednatelství, a to v chorvatské Rijece a Splitu, španělské Barceloně a bulharském Burgasu. Zároveň budou ustaveny společné policejní hlídky – Chorvatsko (Omiš, Šibenik) a Bulharsko (Primorsk).

Systém DROZD (Dobrovolná registrace při cestách do zahraničí) v případě zhoršené bezpečnostní situace v zemi, či jiném druhu ohrožení, umožňuje konzulárním pracovníkům rychle a efektivně poskytnout potřebnou asistenci. „Těší nás zvyšující se počet v DROZDu registrujících se občanů ČR, v porovnání s rokem 2016 registrujeme více než dvojnásobný nárůst. Registrujeme i pozitivní zpětnou vazbu od občanů,“ konstatoval ministr Zaorálek.

Doporučením MZV zůstává před cestou zkontrolovat informace o aktuálním doporučení a varování k jednotlivým státům světa na webových stránkách MZV, twitterovém účtu MZV či facebookové stránce MZV.

Pro případy nouze mají zastupitelské úřady zřízené nouzové konzulární linky, které fungují i mimo pracovní dobu. Rovněž se lze na ministerstvo v případě potřeby kdykoliv dovolat na naši nepřetržitou službu.

Ministr Zaorálek také zmínil zřízení konzulárního týmu rychlého nasazení (RDT – Rapid Deployment Team): „Tým je připraven kdykoliv poskytnout konzulární pomoc občanům ČR v mimořádných krizových situacích, jež přesahují možnosti standardní konzulární asistence místně příslušného zastupitelského úřadu a kdy je zasažen velký počet českých občanů. Jedná se především o pomoc v důsledku např. přírodní katastrofy, dopravní či průmyslové havárie velkého rozsahu či bezpečnostního incidentu,“ vysvětlil Lubomír Zaorálek. O vyslání RDT rozhoduje krizový štáb MZV. Členy RDT tvoří výhradně pracovníci MZV na dobrovolné bázi, v současné době evidujeme 49 členů RTD z řad pracovníků v ústředí i v zahraničí.  

Ve vztahu k zdravotní péči v cizině ministr Zaorálek potvrdil, že průkaz českého zdravotního pojištění stačí k akutnímu ošetření v zemích EU. Apeloval zároveň na cestovatele, aby uzavírali cestovní připojištění, které je v zemích mimo EU předpokladem k samotnému ošetření a je zároveň nutné například při repatriaci.

Podrobné informace a statistiky jsou k dispozici v připojené prezentaci.

Desatero na cesty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…