Českým gurmánům se otevírá nová oblast kulinárních zkušeností a českým potravinářům nové možnosti. Prodávat potraviny z hmyzu je už v České republice oficiálně možné. Musí být ale splněny dvě podmínky:
potravina musí být vyrobena z hmyzího druhu, s jehož pojídáním už mají zkušenosti v některé z členských zemí EU a prodávali ho tam před 1. lednem 2018.
výrobci jsou povinni do začátku roku 2019 podat k Evropské komisi žádost o povolení prodávat daný druh hmyzu jako potravinu. Vydané povolení bude platit pro všechny země EU a na konkrétní druh hmyzu. Přechodné období, kdy se hmyzí potravina může prodávat, zatímco její výrobce čeká na vyřízení žádosti, bude trvat do 2. 1. 2020. Pak už nebude možné uvádět na trh neschválené druhy dřív, než jejich výrobce nebo prodejce získají souhlas.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva