Ministr Mládek navštívil kladenskou komoditní burzu

15.02.2016 19:16

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek navštívil Českomoravskou komoditní burzu Kladno, aby se seznámil s burzovním trhem, který pomáhá státní i veřejné správě s centralizovanými nákupy energií. Kumulovaná výše úspor všech resortů od roku 2014 dosáhla jedné a čtvrt miliardy korun a dalších 700 milionů pak ušetřily kraje, města a obce.

Ministr Mládek navštívil kladenskou komoditní burzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Oblast komoditních burz je ve společné gesci Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zemědělství s tím, že pro průmyslové komodity je MPO dozorovým orgánem.

Ministr Mládek se chtěl seznámit s fungováním a výsledky burzy, kde se vloni soustředilo přibližně 90 procent burzovních obchodů s fyzickými dodávkami energií.

Na Českomoravské komoditní burze v současnosti nakupují dodávky elektřiny a zemního plynu všechna ministerstva včetně přímo řízených organizací. „Trh s dodávkami energií pro konečné zákazníky jsme otevřeli v roce 2009, kladenská burza byla jeho průkopníkem. Podařilo se nám soustředit významný objem poptávky a nabídky, do konce loňského roku jsme registrovali už 5 340 účastníků obchodování včetně 14 dodavatelů energií. Vzniklo zde vysoce soutěžní a bezpečné prostředí, které umožňuje efektivní nákup energií nejenom firemnímu sektoru, ale i veřejným zadavatelům,“ řekl předseda burzovní komory ČMKBK Pavel Štorkán.

Ministr Jan Mládek vidí v komoditní burze tržní nástroj pro efektivní nákupy energií, je ale podle něj třeba ještě zvýšit transparentnost obchodování. „Je přínosné, že energetickou burzu, které MPO udělilo souhlas k provozování v roce 2002, využívají pro nákupy energií všechna ministerstva. Je však třeba ještě zvýšit transparentnost obchodování a zajistit, aby zákazníci burzy získávali skutečně všechny důležité informace, například o poplatcích a dalších nákladech spojených s obchodováním,“ uvedl po návštěvě ministr Jan Mládek.

Komoditní burza je v tržních ekonomikách institucí národohospodářského významu. „Principem komoditní burzy je, že se na centrálním tržním místě soustředí maximum existující nabídky a poptávky. Obchodování se stává plynulé, permanentní a ceny dosahované v burzovních obchodech se stávají objektivně tržními.

Toho ovšem nelze dosáhnout z roku na rok, v našem případě za tím stojí 20 let tvrdé práce a kultivace burzovních systémů,“ zdůraznil Pavel Štorkán, předseda burzovní komory.

Na kladenské komoditní burze nakupuje dodávky energií také 200 firem, většina krajů, stovky měst a obcí a jimi zřizované organizace a společnosti. Jen v roce 2015 se na tomto trhu uzavřelo 6 814 kontraktů na dodávku 6,301 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny a plynu v hodnotě 4,389 miliardy korun. Od otevření trhu s energiemi pro konečné odběratele uzavřela ČMKBK více než 29 tisíc kontraktů na dodávky téměř 24 milionů megawatthodin elektřiny a plynu v hodnotě přesahující 19 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…