Ministr Zaorálek jednal s britským ministrem zahraničí Philipem Hammondem

02.03.2015 8:05

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se dne 27. února 2015 setkal v Černínském paláci s britským ministrem zahraničí Philipem Hammondem. Ministři se shodli, že nenastal čas na to, aby byly na Ukrajinu dodávány zbraně.

Ministr Zaorálek jednal s britským ministrem zahraničí Philipem Hammondem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministr Zaorálek se se svým britským protějškem shodl také na vynikající kvalitě česko-britských vztahů. V rámci diskuse o dalším hospodářském směřování EU k větší efektivitě a konkurenceschopnosti se ministři dotkli mimo jiné i tématu volného pohybu osob a pracovních sil. „Zachování volného pohybu osob jako jedné ze základních svobod považuje ČR za velmi důležité,“ řekl k této diskusi ministr Zaorálek.

Minstři podrobně diskutovali o aktuální politicko-bezpečnostní situaci na Ukrajině a implementaci ujednání z Minsku, zejména s ohledem na stahování těžkých zbraní. Shodli se na tom, že dodávky zbraní na Ukrajinu by v současné době řešení situace nepřispěly. Ministr Zaorálek zdůraznil potřebu jednotného postupu Evropské unie a jejích členských států vůči situaci na Ukrajině. V této souvislosti přímo řekl: „Od toho, jak bude dodržována dohoda z Minsku, se bude odvíjet další postup EU. Základem je, abychom jako EU postupovali jednotně.“

Šéfové české a britské diplomacie věnovali pozornost také oblasti západního Balkánu, která patří mezi české zahraničně-politické priority. „Shodli jsme se na potřebě existence jasného plánu, který bude jednotlivým státům v oblasti dávat jasnou evropskou perspektivu,“ řekl k tomuto tématu ministr Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…