Ministr financí jednal se zástupci obcí o financování veřejného opatrovnictví

14.06.2016 11:51

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se dnes na Ministerstvu financí sešel s předsedou Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR) Františkem Luklem.

Ministr financí jednal se zástupci obcí o financování veřejného opatrovnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Hlavním tématem jednání byla problematika tzv. veřejného opatrovnictví, která je sice od 1. ledna 2014 zakotvena jako přenesená působnost obcí, ale řešení otázky jejího financování doposud chybělo.

„Pro rok 2017 proto Ministerstvo financí do příspěvku na výkon státní správy, nad rámec 5% valorizace, zapracuje také posílení zdrojů na financování agendy veřejného opatrovnictví, a to ve výši až 350 mil. Kč.“, uvedl ministr financí Andrej Babiš s tím, že došlo k dohodě na částce 29 tis. Kč na 1 opatrovance.

Veřejné opatrovnictví nastává tehdy, kdy se lidé nedokážou o sebe postarat a soud jim omezí způsobilost k právním úkonům a stanoví jejich opatrovníka. Tím je zpravidla člen rodiny, pokud to však není možné, soud stanoví opatrovníka veřejného. Tím se nejčastěji stávají obce, které pro svého svěřence zajišťují jednání s úřady či dávky, ale také ubytování, nákupy nebo návštěvu lékaře.

Uvolněné prostředky získají v rámci navýšení příspěvku na výkon státní správy pouze ty obce, které veřejné opatrovnictví skutečně vykonávají. Je tak zajištěno, že se veřejné prostředky dostanou právě tam, kde jsou nejvíce potřeba.  Podle šetření Ministerstva vnitra je v České republice cca 36 tisíc fyzických osob s ustanoveným opatrovníkem, z toho u cca 11 tisíc je tímto opatrovníkem obec. Veřejným opatrovníkem je přitom podle předběžných dat 1285 obcí z celkového počtu 6252 obcí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …