Ministři obrany zemí V4 jednali v polských Niepolomicích

05.02.2017 18:01

Ministr obrany Martin Stropnický se setkal se svými kolegy ze zemí Visegrádské skupiny. Jednání se uskutečnilo na královském zámku v Niepolomicích v rámci polského předsednictví V4.

Ministři obrany zemí V4 jednali v polských Niepolomicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ministři debatovali především o společném postupu v NATO a EU. Jedním z témat tak byla nová americká administrativa. „Jmenování generála Mattise ministrem obrany USA je určitou nadějí na pokračování dosavadní americké politiky v rámci NATO. Zásadní bude v tomto ohledu alianční summit v Bruselu první v polovině roku,“ říká Martin Stropnický.

Jednání se zaměřilo také na zvýšenou alianční přítomnost na východě NATO. Ministr Stropnický připomněl, že čeští vojáci zahájili rotační výcvikovou aktivitu zemí V4 v pobaltských státech. V rámci cvičení Training Bridge jich v současné době působí 150 v Litvě. Se svými kolegy se shodl, že jde o ukázku připravenosti států V4 přispívat k obranyschopnosti exponovaných aliančních členů.

„Od roku 2018 by se Česko chtělo zapojit do aliančního uskupení v rámci Posílené předsunuté přítomnosti, a to buď pod vedením Kanady v Lotyšsku, nebo v rámci německého uskupení v Litvě,“ doplnil ministr Stropnický s tím, že čeští vojáci by mohli také cvičit s americkými jednotkami vyslanými do Evropy, a to na cvičeních v zemích V4.

Síly rychlé reakce NATO a EU

Polská armáda bude v roce 2020 vedoucí zemí Sil velmi rychlé pohotovosti NATO (VJTF). Česko chce tuto aktivitu co nejvíce podpořit, polské straně nabídlo uskupení o velikosti praporu.

Ministři Visegrádské skupiny se také shodli na nutnosti reforem bojových uskupení Evropské unie (EU Battlegroups). Ty musí být lépe připraveny, procvičeny a podporovány společným financováním. Další společnou Battlegroup by měly státy V4 sestavit v roce 2019. Česko by mohlo přispět například vrtulníky, zdravotníky, pyrotechniky nebo vojenskými policisty.

V průběhu jednání ministři podepsali společnou deklaraci. V ní potvrdili přínos vzájemné spolupráce, která má hmatatelné výsledky a kterou budou všechny čtyři státy dále rozvíjet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…