Ministři spravedlnosti dali v Bruselu zelenou zjednodušení oběhu veřejných listin v EU

03.12.2015 18:20

V Bruselu se dnes konala justiční část rady ministrů spravedlnosti a vnitra Evropské unie. Končící lucemburské předsednictví zařadilo na program jednání většinu aktuálně projednávaných legislativních návrhů z oblasti trestního práva i z oblasti civilní justiční spolupráce. Českou delegaci vedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ministři spravedlnosti dali v Bruselu zelenou zjednodušení oběhu veřejných listin v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ministři na úvod jednání posvětili předběžnou dohodu s Evropským parlamentem ohledně návrhu nařízení, kterým se zjednoduší oběh některých veřejných listin v EU. Napříště by tak matriční doklady měly mezi členskými státy kolovat bez potřeby dalšího ověření (apostily), a bude-li přiložen standardizovaný vícejazyčný formulář, i bez potřeby ověřeného překladu. K dalším tématům schůzky patřilo i jednání o zefektivnění boje EU proti projevům nenávisti a xenofobie online, dohoda ohledně dalšího postupu při zřizování úřadu evropského veřejného žalobce či jednání o vyjasnění právních vztahů ve věcech majetkových vztahů mezi manžely z různých zemí EU.

Ministři na dnešní schůzce reagovali na značně znepokojivý fenoménem současnosti, kterým je nárůst rasistických a xenofobních nenávistných projevů na internetu, zejména na sociálních sítích. Cesta trestních represí však není podle ministrů jediná možná. Ruku v ruce podle nich musí jít celounijní politický tlak na internetové společnosti. „Diskusi se soukromými společnostmi považujeme za velmi důležitou. Je žádoucí, aby samy tyto firmy nechtěly být vnímány jako platformy pro šíření nenávistných obsahů,“ uvedl ministr Pelikán a dodal: „V Radě ministrů panuje v tomto ohledu naprostá jednota, kterou sdílíme i s Evropskou komisí. Ta už zahájila dialog s hlavními aktéry. Například komisařka Jourová už absolvovala dvě jednání s Facebookem a Twitterem, Googlem a Microsoftem“.

Lucemburské předsednictví EU dnes také ministry informovalo o pokroku při vyjednávání o směrnici upravující boj vedený trestněprávní cestou proti podvodům poškozujícím finanční zájmy unie (tzv. PIF směrnice). Tato otázka úzce souvisí také s návrhem nařízení o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Ministři dále probírali dvě nová nařízení, která by měla snížit nejistotu v otázkách majetkového režimu mezinárodních párů a která tak mají zásadní význam pro každodenní život mnoha evropských občanů. Přes velkou podporu drtivé většiny států nedošlo k jejich konečnému přijetí, neboť je nezbytná jednomyslná shoda všech a té se v důsledku postoje Polska a Maďarska nepodařilo dosáhnout. Ministr Pelikán vyjádřil své zklamání nad tímto vývojem a dále uvedl: „Bylo by škoda vyhodit naši tvrdou práci do koše. Je tu samozřejmě možnost posílené spolupráce, ale je otázka, zda je vhodné právě v této oblasti dále fragmentovat Evropu.“

Na závěr pak ministři probírali, jak zajistit co nejefektivnější postup pro boj s kyberkriminalitou a úspěšné získávání a uplatňování elektronických důkazů v trestním řízení, jakož i o vhodném právním rámci pro uchovávání údajů z elektronických komunikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…