Místo pro sochu Milady Horákové je již jasné, soutěž je vyhlášena

26.06.2014 20:01

Architektonicko-výtvarnou soutěž o návrh v ČR unikátní sochy JUDr. Milady Horákové vypisuje 27. června 2014, tedy v den čtyřiašedesátého výročí její popravy komunisty, Nadační fond Stránský.

Místo pro sochu Milady Horákové je již jasné, soutěž je vyhlášena
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

Vítěz bude vyhlášen symbolicky dne 17. listopadu 2014 a zhotovené návrhy budou vystaveny v Topičově salonu na Národní třídě v Praze. Pomník bojovnice proti nacismu i komunistickému totalitnímu režimu bude stát v parčíku na konci Sněmovní ulice na tzv. Pětikostelním náměstí.

„O soutěž již projevila zájem řada umělců z celé České republiky. Lze očekávat, že další budou nyní po vyhlášení soutěže přibývat. Projekt je načasován symbolicky. Zároveň ale přichází v době, kdy nejen po prvních pětadvaceti letech svobody od totality, ale vlastně téměř po čtyřech staletích od bitvy na Bílé hoře, vyvstávají před naším národem otázky spojené s hledáním české identity,“ konstatoval MUDr. Martin Jan Stránský, který Nadační fond Stránský zastupuje, a dodal: „Právě z tohoto důvodu má projekt celostátní a dokonce i mezinárodní význam.“

Reprezentativní místo pro sochu Milady Horákové bylo vybráno na základě důkladného projednání soutěžní poroty se širokou a profesionální reprezentací všech patřičných místních organizací a dotčených orgánů. Mezi nimi nechyběla samozřejmě ani Česká komora architektů, která spolupracovala při tvorbě podmínek soutěže a Odbor památkové MHMP. Nadační fond Stránský se zabývá právy občanů a nese jméno Jaroslava Stránského, bývalého ministra spravedlnosti a prvního děkana Masarykovy univerzity v Brně. Ministr kultury Mgr. Daniel Herman myšlenku pomníku podporuje. V neposlední řadě má tento projekt i podporu Jany Kánské, dcery JUDr. Milady Horákové. 

Pro úhradu nákladů na realizaci unikátního pomníku JUDr. Milady Horákové zřídil Nadační fond Stránský speciální transparentní konto 8123455001/5500.

„Vyzýváme každého skutečného Čecha, Češku či organizace, které v naší zemi působí, aby nám pomohli finančním příspěvkem vybudovat skutečně čestnou připomínku lidské odvahy, morálky a národní hrdosti – právě tyto atributy bychom si totiž v dnešní době měli jako národ více a více uvědomovat,“ podotkl MUDr. Martin Jan Stránský.

Členy poroty pro architektonicko-výtvarnou Soutěž o návrh pomníku dr. Milady Horákové jsou:

     Prof. Jan Hendrych – sochař, vedoucí pedagog AVU v Praze
     Akad. arch. Jan Kerel – architekt
     PhDr. Jaromír Zemina – historik umění, teoretik moderního umění
     Ing. Štěpán Špoula – krajinářský architekt, sekce detailu města v IPR hl. m. Prahy
     Zdeněk Lukeš – architekt, historik architektury
     Vít Rozehnal – člen správní rady společnosti OPONA o.p.s.
     MUDr. Martin Jan Stránský – zastupitel MČ Praha 1
     Ing. Pavol Škrak – radní pro kulturu MČ Praha 1
     Jan Krejčí, MBA – radní pro finance MČ Praha 1

Podmínky soutěže a kontakty najdete:
www.nfstransky.cz
www.praha1.cz
www.cka.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…