Moravská zemská knihovna: Rezidenční pobyty v Lipsku pro spisovatele

25.03.2018 12:20

Moravská zemská knihovna ve spolupráci s Lipským knižním veletrhem, městem Lipsko (Kulturdezernat), Goethe-Institutem Česká republika a městem Brno vyhlašuje měsíční rezidenční pobyty v Lipsku pro spisovatelky a spisovatele.

Moravská zemská knihovna: Rezidenční pobyty v Lipsku pro spisovatele
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Moravská zemská knihovna ve spolupráci s Lipským knižním veletrhem, městem Lipsko (Kulturdezernat), Goethe-Institutem Česká republika a městem Brno vyhlašuje u příležitosti hostování České republiky na mezinárodním Lipském knižním veletrhu 2019 a Českého roku v Lipsku (říjen 2018 až listopad 2019) měsíční rezidenční pobyty v Lipsku a v Brně pro pět autorů z České republiky a pět autorů Německa na období od srpna 2018 do ledna 2019:

  • pro spisovatelky a spisovatele (v oblasti prózy, literatury pro děti a mládež, poezie, literatury faktu a dalších žánrů)

Cílem tvůrčích pobytů je poskytnout prostor k soustředěné a kreativní práci v inspirativním prostředí Brna / Lipska. Vedle projektu, na jehož základě budou rezidenti vybráni, vytvoří účastníci programu přímo pro vyhlašovatele rezidence krátký text inspirovaný Brnem/Lipskem (povídka, esej, fejeton, blog apod.).

Rezidentovi bude poskytnuto:

  • ubytování v rezidenčním bytě v Lipsku/v Brně
  • stipendium ve výši 1000 EUR měsíčně
  • cestovné na místo rezidence a zpět
  • měsíční jízdenka na MHD v Lipsku a v Brně

Tvůrci, jimž bude stipendium uděleno, mohou být v návaznosti na podaný projekt vyzváni MZK k prezentaci, autorskému čtení apod. zejména v rámci Českého roku v Lipsku a hostování ČR na mezinárodním Lipském knižním veletrhu 2019 v době konání rezidence.

V případě, že tomu nebrání smluvní podmínky mezi autorem/kou a vydavatelem či nakladatelem, měla by publikace, na níž autor/ka během rezidenčního pobytu pracoval/a, být v tiráži (příp. za článkem apod.) opatřena poznámkou „Kniha/text/článek vznikl/a s podporou Moravské zemské knihovny v Brně v rámci rezidenčního pobytu v Lipsku/Brně.”

Délka pobytu:
1 měsíc

Termíny pobytů:
srpen - prosinec 2018, leden 2019

Dokumenty pro přihlášení (v češtině/v němčině):

  • vyplněný formulář žádosti
  • CV
  • Bibliografie nebo ukázka z publikované tvorby (do 20 NS)

Termín pro zaslání přihlášek: 23. 4. 2018

Výsledky budou vyhlášeny na prezentaci projektu Lipsko 2019 na veletrhu Svět knihy 10. 5. 2018.

V přihlášce uveďte preferovaný termín pobytu. Další podmínky vyhlašovatele jsou uvedeny ve formuláři žádosti, který je nedílnou součástí tohoto výběrového řízení, a jsou pro žadatele závazné.

Případné dotazy a přihlášky s požadovanými dokumenty posílejte na adresu ZDE s předmětem: „Rezidence Lipsko/Brno: jméno“.

S dotazy se na nás můžete obrátit také telefonicky na čísle: Tým Lipska 2019, kontakt K. Bartošová: +420 541 646 247

Formulář Žádosti o rezidenční pobyt v Brně/Lipsku v českém a německém jazyce najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…