Moravskoslezské divadlo: Potkejte Chaplina v ulicích Ostravy!

02.10.2015 9:22

Projekt Německý podzim ostravského baletu spojuje několik akcí baletního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě s německými partnery. Osou a spojovacím článkem celého projektu je baletní inscenace Chaplin, jejíž premiérou 19. listopadu 2015 v Divadle Jiřího Myrona celý projekt vyvrcholí. Hudební koláž více než desítky autorů slouží jako podklad sugestivnímu tanečnímu divadlu v choreografii německého choreografa Maria Schrödera.

Moravskoslezské divadlo: Potkejte Chaplina v ulicích Ostravy!
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Významným propojením ostravské inscenace baletu Chaplin i choreografa Maria Schrödera s domovskou scénou Leipziger Ballett bude účast tanečnice Amelie Waller – sólistky, která roli Tuláka (Trampa) v původní lipské inscenaci po mnoho večerů nezapomenutelně ztvárňovala. Tančila jej i ve filmové podobě tohoto titulu a vystoupí i na premiéře a v prvních několika představeních v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě.

„Prvním počinem projektu Německý podzim ostravského baletu bude koncem října workshop s choreografem Mariem Schröderem, který zájemcům představí německé taneční divadlo, jehož je významným představitelem. Během besedy se zájemci mohou dozvědět, jaký je jeho pohled na tanec a proč je například při tvorbě svých děl fascinován velkými příběhy historických postav, jakými byli Jim Morrison, Ježíš Kristus či Charlie Chaplin,“ přibližuje projekt šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

Další částí projektu bude beseda s Danielem Tesařem – světelným designérem ostravské inscenace baletu Chaplin. Daniel Tesař je jedním z nejlepších českých praktiků v oboru světelného designu, který spolupracuje na velkých baletních či operních inscenacích, stejně jako na komorních projektech současného tance a na festivalech. Jeho světelný design k baletu Chaplin vznikne v kontextu scénografie a kostýmních návrhů Paula Zollera.

„Na přelomu října a listopadu se Ostravané budou moci potkat s Tulákem v ulicích města a spolu s ním si zatančit fragmenty z připravované premiéry,“ dodává Dřímalová.

Ochutnávkou v předpremiérovém období bude například pro návštěvníky obchodního centra Forum Nová Karolina taneční flash mob a video spot Cesta Chaplina z Lipska do Ostravy.

Součástí každého představení (včetně premiéry) potom budou pro diváky jistě atraktivní dramaturgické úvody šéfky baletu Lenky Dřímalové k inscenaci Chaplin, které divákům přinesou spoustu zajímavých informací, ať už ze zákulisí inscenace, nebo ze života Charlese Chaplina.

Projekt Německý podzim ostravského baletu se bude konat s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

Více informací na www.ndm.cz a na Facebooku Baletu Národního divadla moravskoslezského. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…