Moravskoslezský kraj: Další školy mohou požádat o obědy pro děti zdarma, příspěvek mohou žádat zpětně

17.10.2023 22:19 | Tisková zpráva

Moravskoslezský kraj se už sedmým rokem zapojil do projektu Obědy do škol. Nabízí školám, aby si zažádaly o příspěvky na obědy pro děti ze sociálně slabších rodin.

Moravskoslezský kraj: Další školy mohou požádat o obědy pro děti zdarma, příspěvek mohou žádat zpětně
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Letos mohou mít zdarma obědy kromě dětí z mateřinek a základních škol také středoškoláci. Moravskoslezský kraj na tento projekt získal z evropských zdrojů 63 milionů korun, dalších 7 má alokováno ve svém rozpočtu. Tyto peníze jsou určené na tento a příští školní rok. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Pro tento školní rok vyhlašujeme už druhou výzvu. V té první určené pro první pololetí tohoto školního roku získalo dotaci 79 škol z regionu. Celkově jim bylo přiděleno zhruba 11 milionů korun, které pokryjí stravování odhadem pro asi 2700 dětí z rodin, které si nemohou dovolit dětem obědy zaplatit. Do nové výzvy se mohou hlásit další školy, financí, které máme pro tyto účely připravené, je dostatek.  Chceme tak zlepšit životní situaci dětí v nouzi, kvalitní stravou přispět k jejich zdraví, ale také pomoci těmto dětem cítit se v kolektivu spolužáků pohodově,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková a vysvětlila, že na bezplatné stravování mají nárok děti z rodin pobírajících dávky pomoci v hmotné nouzi, tedy příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení.

Školy, které se ve druhém pololetí tohoto školního roku zapojí, mohou při doložení všech potřebných formalit zažádat o proplacení obědů zpětně i za první pololetí. V první výzvě získalo dotaci celkem 79 škol, bylo mezi nimi 11 krajských, 66 obecních a 2 soukromé církevní školy. Celkem jim bylo na první pololetí přiděleno téměř 11 milionů korun, pro druhé pololetí je ve druhé výzvě na bezplatné obědy připraveno 20 milionů. Moravskoslezský kraj bude v projektu pokračovat i ve školním roce 2024/2025.

„Zapojení do projektu sice s sebou může školám přinést nějakou práci navíc, ale jsem přesvědčená, že výsledek rozhodně za to stojí. Ráda bych školy vyzvala, že pokud by potřebovaly pomoc s přípravou projektu nebo s vyplněním žádosti, ať se na nás obrátí, mí kolegové z krajského úřadu jim budou k dispozici,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje Šárka Šimoňáková s tím, že krajský úřad přijímá žádosti od 13 do 27. listopadu 2023. Dodala, že projekt Potravinová pomoc dětem v sociální nouzi je financovaný z Operačního programu Zaměstnanost Plus, který má na starosti Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Znění podmínek pro poskytnutí dotace a kontakty na pracovníky jsou zveřejněny na webové stránce kraje v sekci Dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…