Moravskoslezský kraj: Filmaři to v kraji roztočili

03.03.2020 13:32

Hned dvě filmové produkce natáčely o víkendu v Moravskoslezském kraji. Kromě celovečerního filmu Lidi krve vzniká v kraji také krátký film Trofej, absolventský snímek FAMU, který podpořil Moravskoslezský kraj. Filmaři si ve spolupráci s Moravskoslezskou filmovou kanceláří vybrali hned několik lokací v regionu. Štáby se pohybovaly v Děhylově, na Čeladné, ale taky v Dolních Vítkovicích nebo u řeky Odry.

Moravskoslezský kraj: Filmaři to v kraji roztočili
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Filmový průmysl v našem regionu podpoříme pěti miliony korun, které rozdělíme mezi celkem 10 produkcí. Náš kraj nabízí nespočet zajímavých míst i talentovaných lidí a já jsem rád, že se zájem filmařů o náš region zvyšuje,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška a zdůraznil, že podpořené produkce musí v regionu utratit minimálně dvojnásobek prostředků, které v rámci dotace od kraje získaly. „Peníze tak jdou na pronájem lokací, zapůjčení rekvizit, ubytování nebo na zaplacení komparzu či místních filmových profesionálů,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.
Snímek Trofej, který se celý natáčí v kraji od soboty 29. února do úterý 3. března, podpořil Moravskoslezský kraj 100 tisíci korunami. Film bude k zhlédnutí například v rámci zářijového festivalu Ostrava Kamera Oko.

"Rozhádanému páru se uprostřed lesů porouchá auto a oni tak hledají útočiště na surrealisticky pojaté myslivecké zábavě, probíhající nedaleko. Během této slavnosti ale mezi mileneckým párem i oslavujícími vznikají různé vypjaté situace, při nichž žena i muž neustále zkouší hranice jejich vzájemného vztahu,“ přiblížil film jeho producent Marek Dusil a doplnil, že pro tento snímek je důležité barevné pojetí, kdy se barevná paleta a svícení mění podle nálady hlavních protagonistů a proměny jejich vztahu.

Film Trofej režíruje student FAMU Adam Rybanský, který byl už dvakrát nominovaný na cenu Magnesia při Českém lvu za nejlepší studentský snímek, a to za filmy Home Sleeep Home a Přátelské setkání nad sportem. Kameramanem filmu je Matěj Piňos.

Na projektu s filmaři úzce spolupracovala Moravskoslezská filmová kancelář, která působí při krajské společnosti MS Tourism. „Produkci jsme pomáhali najít a domluvit zázemí na Podolánkách v Čeladné, vyjednat povolení natáčet na této lokaci, opatřit rekvizity či kostýmy. Opět jsme si rozšířili i portfolium nestandardních požadavků, když se nám podařilo zajistit hlavní rekvizitu do filmu, a to billiardový stůl,“ řekla vedoucí Moravskoslezské filmové kanceláře Hana Vítková.

O víkendu se v Moravskoslezském kraji natáčely také záběry do druhého filmu. Celovečerní drama Lidi krve, které půjde do kin v červenci 2021, podpořil Státní fond kinematografie a vzniká v koprodukci s Českou televizí. Natáčelo se v ulicích městského obvodu Vítkovice, u řeky Odry v blízkosti OKK Koksoven, či na Bolt Tower i na dalších místech Dolní oblasti. I s touto produkcí spolupracovala krajská filmová kancelář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…