Moravskoslezský kraj: Mladí cyklisté porovnají své dovednosti a znalosti ve Frenštátu pod Radhoštěm

22.05.2016 16:42

Krajské finále dopravního klání BESIP – Dopravní soutěž mladých cyklistů, bude ve dnech 26. a 27. května hostit dětské dopravní hřiště v autokempu Frenštátu pod Radhoštěm.

Moravskoslezský kraj: Mladí cyklisté porovnají své dovednosti a znalosti ve Frenštátu pod Radhoštěm
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Sportovní a vědomostní „prověrky“, rozdělené do dvou kategorií podle věku (od 10 do 12 let a od 13 do 16 let), se zúčastní vítězná žákovská družstva okresních kol z Moravskoslezského kraje. Čeká na ně mimo jiné test z pravidel provozu na pozemních komunikacích, včetně jízdy po dopravním hřišti, praktická prověrka jízdy zručnosti na kole, práce s mapou nebo zkouška ze zásad poskytování první pomoci.

Akci vyhlašuje ministerstvo dopravy ve spolupráci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Policejním prezídiem ČR a Českým červeným křížem. Krajské kolo pořádá i Krajský úřad Moravskoslezského kraje, celou akci zaštítil a finančně podpořil Moravskoslezský kraj. „Dopravní soutěž pro mladé cyklisty má už dlouholetou tradici. Domnívám se, že jde o jednu z nejatraktivnějších a nejúčinnějších forem dopravní výchovy, kdy se účastníci silničního provozu mohou nejen seznámit s teorií, ale rovnou si ověřit získané dovednosti v praxi. Jsem přesvědčen, že náročná příprava i účast v samotné soutěži pomůže soutěžícím v budoucnu bezpečně zvládat reálné a mnohdy zcela nečekané situace, kterým budou ať již jako řidiči motorových vozidel, cyklisté či pěší každodenně vystavováni,“ říká náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Daniel Havlík.

Cílem soutěže je podněcovat a zvyšovat zájem žáků o dopravní výchovu (a motorismus), ověřovat znalosti žáků – cyklistů, jejich dovednosti v uplatňování pravidel provozu na pozemních komunikacích, v technice jízdy a v první pomoci; přispívat ke zvýšení efektu výchovně-vzdělávací práce při dopravní výchově ve školách, ke správnému a bezpečnému chování žáků v provozu na pozemních komunikacích a ke snižování dopravní nehodovosti dětí, a v neposlední řadě také vytvářet návyky ohleduplnosti k ostatním účastníkům provozu na pozemních komunikacích a ochotě dodržování pravidel.

Soutěž probíhá postupovou formou od základních přes okrsková, okresní a krajská kola až po republikové finále, z něhož vzejdou v I. věkové kategorii také účastníci kola mezinárodního. Celostátní kolo čeká vítěze krajského finále v červnu v Nymburku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…