Moravskoslezský kraj: Muzeum Těšínska hostí národní zahájení Festivalu muzejních nocí

18.05.2022 11:48 | Tisková zpráva

Muzeum Těšínska se zhostilo příprav letošního Národního zahájení XVIII. ročníku Festivalu muzejních nocí. Akce se uskuteční 20. května, program pro veřejnost začíná v 18 hodin v Historické budově Muzea Těšínska a na dalších více než 30 místech na obou stranách řeky Olše, v Českém i polském Těšíně.

Moravskoslezský kraj: Muzeum Těšínska hostí národní zahájení Festivalu muzejních nocí
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Festival muzejních nocí se za léta své existence stal velmi oblíbeným. I letos je jeho součástí několik akcí v Moravskoslezském kraji. Upozornit mohu na Mendelovskou muzejní a galerijní noc v Novém Jičíně (ZDE), akce v Galerii výtvarného umění v Ostravě a na frýdeckém zámku nebo na Muzejní noc v Muzeu nákladních automobilů Tatra (ZDE), která se v Kopřivnici uskuteční 3. června. Velmi mě těší, že se letos národní zahájení Festivalu muzejních nocí koná právě v našem Muzeu Těšínska. Připravený je opravdu bohatý program, do kterého se v Českém Těšíně zapojila řada kulturních institucí, kostely, ale i pivovar nebo kavárna,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Ve spolupráci s Muzeem Těšínska se Muzejní noci v Českém Těšíně účastní Těšínské divadlo, městská knihovna, kavárna Avion, katolický a evangelický kostel, dobrovolní hasiči, diakonické a vzdělávací centrum, bude zpřístupněna původní budova Prochaskovy tiskárny nebo radnice. V polském Těšíně se do Muzejní noci zapojilo Muzeum Śląska Cieszyńskiego, Zámek Cieszyn, knihovna, pivovar, divadlo, archiv a spousta dalších. Vstup do všech objektů zdarma.

„Muzejní noc zahájíme přesně v 18 hodin před hlavním vchodem do Historické budovy symbolickým výstřelem z repliky historického děla, poté nás čeká vystoupení Folklorního souboru Slezan. Celá budova i dvůr se budou hemžit řemeslníky a živnostníky provozující svůj um v 17.–19. století. Zájemci budou moci prohlédnout muzejní knihovnu a běžně nepřístupný depozitář v podzemí. Samozřejmostí jsou komentované prohlídky expozice,“ nastínil program Muzejní noci ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

Organizace Festivalu muzejních nocí se každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií České republiky, a. s., ve spolupráci s ministerstvem kultury a dalšími subjekty. Festival zastřešuje aktivity muzeí a galerií, které návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a aktuálních výstav nabízí řadu doprovodných programů. Do letošního ročníku pořádaného ve dnech 20. května až 11. června se přihlásilo rekordních 592 institucí ve 176 městech.

Bližší informace najdete ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…