Moravskoslezský kraj: Rekonstrukce Opavské ulice a mostu přes trať v Ostravě

20.03.2019 19:11

Moravskoslezský kraj zahájí rozsáhlou rekonstrukci Opavské ulice (II/479) včetně mostu přes železniční trať v Ostravě-Svinově. Stavba za více než 117 milionů korun začne v pondělí 25. března. Stavební práce, které budou rozděleny do několika etap, potrvají do konce letošního roku.

Moravskoslezský kraj: Rekonstrukce Opavské ulice a mostu přes trať v Ostravě
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Modernizace této frekventované komunikace si vyžádá nejen trpělivost řidičů a cestujících, ale i pochopení občanů, kteří bydlí v této části krajského města. Budou muset počítat s omezeními, která tu zkomplikují dopravu. Vzhledem ke špatnému technickému stavu silnice a mostu, ale nelze opravu odkládat.

„Rekonstruovat se bude 2,2 kilometru silnice od křižovatky s ulicí 17. listopadu po křižovatku s Třebovickou ulicí a úsek na mostě (ev. č. 479-003) přes železniční trať. Bude se kompletně opravovat vozovka, ve finále dostane nový asfaltobetonový koberec, který sníží hluk z dopravy. To ocení hlavně lidé, kteří bydlí v blízkosti této rušné komunikace. Zároveň opravíme autobusové zálivy, odvodnění komunikace a nainstalujeme nové bezpečnostní prvky – například povrch bude mít protismykovou úpravu,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania.

Rekonstrukce mostu, který převádí Opavskou ulici přes železniční trať, nezasáhne tramvajovou dopravu uprostřed mostního komplexu. „Řidiči ale budou muset počítat s omezením provozu. Ten bude střídavě sveden do jednoho jízdního pruhu v každém směru. Protože se bude sanovat nosná konstrukce mostu, bude pod ním na nezbytně nutnou dobu omezena také železniční doprava,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Upřesnil, že v první etapě rekonstrukce dojde po celé délce opravované trasy pouze k zúžení vozovky, zachovány budou oba jízdní pruhy. „O přesných uzavírkách, možných objížďkách, budou lidé včas informováni,“ dodal náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Informace o plánovaných dopravních stavbách a uzavírkách silnic v Moravskoslezském kraji: ZDE, ZDE a ZDE

Etapy rekonstrukce Opavské ulice a mostu v Ostravě

V úvodní etapě (PRAVÝ JÍZDNÍ PRUH od ul. Třebovické) bude podél obrub po celé délce trasy vyfrézován 1metrový pás. Pak se budou bourat staré obruby, uliční vpusti a osazovat nové. Po dokončení obrubníků včetně dvouřádku a uličních vpustí, budou následovat další práce, které si vyžádají pouze zúžení vozovky, zachovány budou oba jízdní pruhy.

V rámci další etapy (LEVÝ JÍZDNÍ PRUH od ul. Třebovické) se po celé trase práce rozšíří na šířku jednoho pruhu, budou tu odfrézovány zbylé části asfaltu a provedena recyklace a položení nových asfaltových vrstev.

V následující etapě se bude rekonstruovat křižovatka s ul. Martinovskou. Na maximálně 14 dnů bude komunikace zcela uzavřena s možností pravého odbočení na a z ulice Martinovské, a s možností pravého odbočení z ulice Francouzské. Při pracích dojde ke kompletní úpravě všech konstrukčních vrstev a budou položeny nové asfaltové vrstvy.

Rekonstrukce křižovatky s ul. Sokolovskou - kompletní úprava všech konstrukčních vrstev včetně opravy přilehlých obrub - bude realizována v rámci další etapy, a to při plné uzávěře (max. 14 dnů).

Další etapou (PRAVÝ JÍZDNÍ PRUH od ul. 17. listopadu) dojde k rozšíření prací v celé trase na šířku jednoho pruhu, kdy budou odfrézovány zbylé části asfaltu a provedena recyklace a nové asfaltové vrstvy.

Finální etapa (LEVÝ JÍZDNÍ PRUH od ul. 17. listopadu) se bude provádět v plné uzávěře jízdního pruhu. V této etapě dojde k vybourání, obnovení obrub a budou kompletně vyměněny konstrukční vrstvy. Bude možné zleva odbočit na Sokolovskou a Martinovskou ulici.

Současně s rekonstrukcí Opavské ulice bude zahájena i rekonstrukce silničního mostu přes trať SŽDC, tedy navazujícího mostu na „Svinovské mosty“, které prošly celkovou rekonstrukcí v roce 2012. Tramvajové mosty, které jsou mezi mostními komplexy, nebudou stavbou dotčeny.
V průběhu rekonstrukce mostu bude provoz na mostě omezen - střídavě bude sveden do jednoho jízdního pruhu v každém směru. Dojde k rekonstrukci mostního svršku, sanaci nosné konstrukce mostu a spodní stavby. Doprava na železniční trati pod mostem bude omezena jen na nezbytně nutnou dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…