Moravskoslezský kraj: V Noci práva se bude na krajském úřadu řešit vražda

28.02.2020 13:18

Moravskoslezský kraj se připojí a finančně podpoří festival Noc práva. Jedinečná akce plná přednášek, prezentací, diskuzí, workshopů, exkurzí, divadelního, filmového a hudebního představení s tematikou práva se uskuteční 6. března v Ostravě. Mimo jiné i na krajském úřadu v Ostravě. Bude se tu „řešit“ vražda.

Moravskoslezský kraj: V Noci práva se bude na krajském úřadu řešit vražda
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Osmihodinový festival, který zve návštěvníky za soudními lékaři či do věznice, se koná na několika místech v Ostravě poprvé. Zorganizoval ho Nadační fond Paragraf. Noc práva se inspirovala francouzskou La nuit du droit. Oslavuje důležitý historický okamžik, kdy byla vyhlášena a nabyla účinnosti Ústavní listina Československé republiky v roce 1920. Na den přesně tak oslavíme 100. výročí této významné události v dějinách našeho státu. Festival zaštítil hejtman Ivo Vondrák. Moravskoslezský kraj přispěl organizátorům akce – Nadačnímu fondu Paragraf 100 tisíc korun.

„Návštěvníci této jedinečné akce se mohou netradiční formou dozvědět spoustu zajímavostí z oblasti práva. Na krajském úřadu v Ostravě se třeba bude promítat dokument Tváří v tvář démonům, který popisuje vraždu mladého muže z roku 1994. Poté se bude diskutovat o významu konceptu restorativní justice. Zavražděný mladík totiž není jedinou obětí zločinu, příběh zasahuje i jeho rodiče, přátele, stejně jako blízké odsouzených. Cílem restorativního přístupu je dát do pořádku i mezilidské vztahy v širší komunitě, která trpí spáchaným trestným činem a zapojit do nápravy následků kriminálního jednání i pachatele,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Do Noci práva se zapojily také Okresní a Krajský soud v Ostravě, kde se návštěvníci mohou zúčastnit simulovaného hlavního líčení. Vazební věznice Ostrava a Ústav soudního lékařství FNO nabízejí komentované prohlídky, Divadlo Jiřího Myrona uvede dvouhodinové drama ze soudní síně s přímou účastí diváků. VŠB-TUO zve do kina Vesmír na film 12 rozhněvaných mužů a následnou diskuzi s odborníky. V Dolních Vítkovicích mohou zájemci navštívit výstavu CRASH, v Heligonce si třeba zazpívat a popovídat se „zpívajícím právníkem“ Ivem Jahelkou nebo se zúčastnit přednášek o právu na ostravském magistrátu a v Českém rozhlasu Ostrava. O právu na aktivní obranu nebo na ochranu před kyberšikanou se lidé na Noc práva více dozvědí na Vyšší odborné škole Ahol.

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…