Moravskoslezský kraj se představí v Berlíně. Hlavní téma: možnosti investic, biotechnologie a inovace

27.10.2015 15:23

Státní svátek České republiky, který připadá na 28. říjen, oslaví představitelé Moravskoslezského kraje a zástupci významných krajských institucí v předstihu – v Berlíně. Zúčastní se státní recepce na českém velvyslanectví v Německu a také semináře, kde představí možnosti spolupráce mezi Moravskoslezským krajem a Spolkovou zemí Braniborsko v biotechnologiích a regenerativní medicíně.

Moravskoslezský kraj se představí v Berlíně. Hlavní téma: možnosti investic, biotechnologie a inovace
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Státní recepce, konané v předvečer (27. 10.) státního svátku České republiky na českém velvyslanectví v Berlíně, na kterou je pozváno na 700 hostů (honorární konzulové, zástupci ambasád, spolkových i zemských ministerstev, firem, hospodářských komor, vedení měst a obcí, krajanů, agentury CzechInvest, Česko-německé obchodní komory a další), se kromě hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka zúčastní i zástupci významných krajských institucí a firem – Krajské hospodářské komory, Agentury pro regionální rozvoj, Fakultní nemocnice Ostrava, společností PrimeCell a Marlenka international. Kulturní program na recepci zajistí studenti Janáčkovy konzervatoře a gymnázia Ostrava, vystoupí i talentovaná pěvkyně Patricie Janečková. 

„Účast na státní recepci v Berlíně je součástí našich snah o propagaci Moravskoslezského kraje v zahraničí. Jdeme tak naproti zájemcům o investování v našem regionu,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Dodal, že zahraniční obchod Česka s Německem i český export do SRN dosáhly v loňském roce rekordních hodnot. „Objem zahraničního obchodu se SRN vloni dosáhl rekordních 70,39 miliard eur. Češi nejvíce do Německa vyvážejí díly a příslušenství pro automobily, auta, počítače, nábytek, izolované dráty, kabely, čerpadla. Mimochodem nejvíce firem v Moravskoslezském kraji v současnosti působí právě v automobilovém průmyslu, elektronice, elektrotechnice, informačních a komunikačních technologiích. Přitom jsme stále silní v metalurgii a strojírenství, specializujeme se na vývoj a výrobu moderních materiálů – ocelí a kompozitů, a další povrchové úpravy materiálů včetně nanotechnologií. A to je, myslím, velmi zajímavá nabídka i pro tak silnou ekonomiku, jako je ta německá,“ míní moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.   

Během návštěvy Německa bude také jednat s představiteli Průmyslové a hospodářské komory v Berlíně, partnerům mimo jiné představí činnost krajské Agentury pro regionální rozvoj.

„Budeme mluvit o možnostech spolupráce mezi oběma hospodářskými komorami, tedy té berlínské a moravskoslezské, rozvoji hospodářské spolupráce Moravskoslezského kraje a Braniborska. Tato spolková země patří mezi top regiony s rozvíjejícími se biotechnologiemi. Jsem přesvědčen o tom, že tento sektor má v Moravskoslezském kraji velkou perspektivu,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Upozornil, že na pondělí 26. října v rámci návštěvy Berlína zorganizovala Agentura pro regionální rozvoj seminář s názvem Možnosti spolupráce mezi Moravskoslezským krajem a Spolkovou zemí Braniborsko v oblasti biotechnologií a regenerativní medicíny, na který byli pozváni členové tamního bioklastru, čítajícího přes 230 členů.

„V rámci akce budou představeny výzkumné a vývojové aktivity Fakultní nemocnice Ostrava, Centra buněčné terapie a diagnostiky 4MEDI a společností PRIMECELL Therapeutic s cílem rozvoje spolupráce s firmami a výzkumnými institucemi v Braniborsku,“ upozornila ředitelka Agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková s tím, že catering budou na státní recepci i biotechnologickém semináři pomáhat zajišťovat studenti Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…