Muzeum skla a bižuterie: Skláři ze severu Čech vytvořili kolekci číší pro Evropu

09.07.2022 13:42 | Tisková zpráva

Křišťálové údolí (Crystal Valley) Libereckého kraje a Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravily při příležitosti předsednictví České republiky Radě Evropy projekt, nazvaný EVROPSKÝ STŮL.

Muzeum skla a bižuterie: Skláři ze severu Čech vytvořili kolekci číší pro Evropu
Foto: jizerske-hory.cz
Popisek: Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou

Severočeští skláři pro něj zhotovili 27 dvojic pohárů na víno, symbolizujících členské země Evropské unie, které byly veřejnosti poprvé představeny v stálé expozici skla jabloneckého muzea.

Prezentovat stát i kraj v rámci Předsednictví České republiky Radě Evropské unie 2022 s využitím skla je pro liberecký region logickou volbou. „Nápojové sklo bylo zvoleno jako alegorie přátelství a komunikace, základních hodnot, na nichž je vystavěna i Evropská unie,“ uvedl manažer Crystal Valley David Pastva.

Koncept výstavy EVROPSKÝ STŮL nevznikl na základě „státní“ objednávky k významné události, ale přirozeně a organicky. Již v průběhu roku 2020 vytvořila sklářská výtvarnice a designérka Mária Burešová (*1951) návrhy 27 dvojic nápojového skla, vždy se jedná o pohár na víno a na šampaňské.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Podstatný pak byl zájem sedmičky výrobců ručního skla z Libereckého kraje, kteří si nezištně jednotlivé návrhy mezi sebou rozdělili, pod taktovkou Křišťálového údolí a jabloneckého muzea vyrobili. „Lze navíc vůbec nalézt lepší materiál, jenž by symbolizoval sjednocenou Evropu, než sklo? Pevné a křehké zároveň?“ řekl o projektu kurátor výstavy Petr Nový.

Číše vznikly v několika vyhotoveních, bude je tedy možné prezentovat na několika místech současně. „Po premiéře v jabloneckém muzeu, kde zůstanou nejméně do konce letošního roku, budou následovat prezentace ve Varšavě, Lodži nebo Bruselu,“ uvedl Pastva.

Seznam výrobců:
Florianova huť, Častolovice u České Lípy
Lasvit Ajeto - Lindava
Martin Štefánek - Desná
Novotný Glass - Nový Bor
Pačinek Glass - Kunratice u Cvikova
Preciosa Lighting - Kamenický Šenov
Sklárna a minipivovar Novosad & syn - Harrachov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …