NDM: První etapa rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona se blíží

26.09.2017 8:45

V současné době vrcholí přípravy na zahájení 1. etapy rekonstrukce areálu Divadla Jiřího Myrona. Národní divadlo moravskoslezské dělá vše pro to, aby na začátku příští, tedy 100. sezóny zářila nejen uliční fasáda, ale aby si diváci mohli také zajít do nové kavárny, nového předprodeje či do nového komorního divadla na ulici Čs. legií 12. V areálu budovy divadla mají vzniknout také nové zkušebny či divadlu bolestně chybějící ubytovací kapacity.

NDM: První etapa rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona se blíží
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Součástí 1. fáze rekonstrukce by měla být revitalizace celého areálu Divadla Jiřího Myrona, bývalého Národního domu a nejstarší kulturní stavby v Ostravě. V plánu je přesun předprodeje, vytvoření divadelní pasáže a kavárny pro návštěvníky: „A to tak, aby prostor, který funguje dnes jen dvě hodiny denně, měl permanenci a umožnil vznik dalšího společenského centra. Přitom by nad kavárnou vznikl další veřejně přístupný prostor pro například dramaturgické úvody a společenská setkání přímo v tomto historickém prostoru,“ říká ředitel NDM Jiří Nekvasil.

V prvních etapách, které by měly proběhnout již během podzimu tohoto roku, se v místech bývalého Euroshopu a předprodeje v ul. Čs. legií počítá s malou scénou pro přibližně šedesát diváků, kterou v současné době nazývá NDM pracovně Dvanáctka.

Z pohledu diváka tvoří „Malé divadlo“ především dva prostory, divadelní bar a hlediště v sále. „Divadelní bar je tvarově, materiálově i barevně dramatická až scénická hra kontrastů. Jsou zde použity materiály s výraznou kresbou – olivová dýha, arabeskový mramor, dlažba s historickým vzorem. V materiálech převládá bílý dekorativní štuk, keramická dlažba, mramorový obklad, které jsou doplněny o černý a zlatý kov, textilní polstrování nebo dřevěný mobiliář. Objevují se zde odkazy na secesi v dekoraci dlažby a zároveň moderní dřevěné židle. Hlediště je kubický prostor, který je řešen naopak velice úsporně. Barevné provedení je monochromatické v různém jasu nachové barvy. Výrazným a v podstatě jediným dekorativním prvkem v tomto prostoru jsou křesla, jejichž opěráky, s odkazem na secesní tvarosloví, tvoří v řadách ‚vlnky‘. Boční stěny jsou v temně nachovém štuku, strop a zadní stěna jsou obloženy akustickými deskami stejného odstínu. Na podlaze bude koberec v nejtmavším nachovém odstínu,“ popisuje vizualizaci architekt Jiří Stejskalík.

Z důvodu této fáze rekonstrukce bude nutné přesunout předprodej NDM – dočasně se nabízí místo bývalého řeznictví. To ale nebude konečné místo pro předprodej. Jakmile vznikne v budově Národního domu nová divadelní pasáž, která bude vstupem jak do denní kavárny, tak i do nového předprodeje a nových prostor oddělení pro komunikaci s návštěvníky, přesune se předprodej NDM do pasáže a v místě bývalého řeznictví bude vybudován prostor pro komunikační centrum a lektorskou činnost Ateliéru pro děti a mládež při NDM. „Na nový prostor se velmi těšíme! Čeká nás mnoho spoluprací se zajímavými lidmi na nových projektech, které určitě Ateliér pro děti a mládež posunou novým, pozoruhodným směrem,“ říká produkční Ateliéru pro děti a mládež Kateřina Vozňáková.

„Smyslem rekonstrukce je z celého areálu vytvořit živé kulturní centrum v návaznosti na historický Národní dům,“ dodává Nekvasil.

Cílem projektu je ale také přehodnotit stávající zázemí (jde o městské domy, které má divadlo ve správě), jež vzniklo postupně z bytových domů po požáru Divadla Jiřího Myrona, a doposud nebyla rekonstrukce dokončena. Součástí by mělo být i vytvoření nových ubytoven, nového baletního sálu, orchestrální zkušebny, tzn. všech prostor, které dnes kapacitně nevyhovují, tak, aby odpovídaly standardům.

Projektová dokumentace pro stavební povolení a realizaci stavby vč. plánu BOZP je zpracována. V současné době jsou ukončena nebo probíhají výběrová řízení na zhotovitele stavební části, interiéru, TDI a BOZP. Následně budou probíhat výběrová řízení na dodávku hudebních nástrojů pro novou zkušebnu orchestru a na umělecká díla v divadelní kavárně a lepty skla v pasáži, které jsou součástí architektonického návrhu. Prozatím je v plánu, že se v Divadle Jiřího Myrona nebude divadlo hrát poslední tři měsíce této sezóny. I z těchto důvodů bude divadlo některé nové činoherní premiéry realizovat v Divadle loutek Ostrava.

Rekonstrukce jevištních technologií

Základní potřebou a důvodem oprav je také provést generální rekonstrukci jevištních technologií, které mají 30 let od znovuotevření Divadla Jiřího Myrona po jeho vyhoření a ocitají se logicky za hranicí životnosti. Právě na jevištní technice už je to výrazně znát: „Potýkáme se například s problémem, jakým způsobem dobře zvedat vysoké dekorace. Zjišťujeme, že technické vybavení je pro nás dnes pomalé, hlučné, manipulace je velmi náročná,“ říká šéf techniky divadla Stanislav Muntág. V plánu je tedy generální rekonstrukce a obnova, tzn. divadlo technologicky povýšit, aby sloužilo dalších 30 let účelům velké moderní scény.

V současné době je zpracována I. etapa projektové dokumentace pro stavební povolení, do konce roku 2017 bude zpracována projektová dokumentace pro realizaci stavby.

Pavilón G

V souvislosti s těmito rekonstrukcemi chystá Národní divadlo moravskoslezské i adaptaci bývalého výstavního pavilónu G na Černé louce pro divadelní provoz. Na Černé louce by tedy měl vzniknout nový hrací prostor pro všechny soubory divadla, tedy operu, činohru, balet i operetu/muzikál. S ohledem na to, že se divadlo již 40 let potýká s problémy s nedostatkem velké zkušebny, jejíž velikost by byla adekvátní velikosti obou jevišť, mohlo by tomuto problému pomoci vybudování, mimo hrací studiové scény, zároveň i zkušebny, která by sloužila jako zkušební místo všem souborům, ulevila by tak přetíženosti obou jevišť a provozu divadla by se tak znatelně odlehčilo. V současné době se zpracovává studie.

Probíhající fáze rekonstrukce

V Divadle Jiřího Myrona proběhla v I. pololetí tohoto roku rekonstrukce divadelního archivu NDM (bývalý prostor Cafe baru U Námořníka). Tento prostor již je zkolaudován, nyní probíhá dokončení stěhování z původního archivu do nového.

Rekonstrukce se také dotkla provozní budovy, a to z důvodu přestěhování krejčoven z Divadla Jiřího Myrona. Staveniště bylo předáno 17. 7. 2017, od tohoto data běží realizace stavebních prací (dle smlouvy 4 měsíce). Již v průběhu stavebních prací a po jejich dokončení budou probíhat dodávky interiéru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …