NKÚ: Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje, lékaři stále bez možnosti sdílet potřebné informace

09.10.2023 11:17 | Tisková zpráva

Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje a stále chybí její klíčové součásti. Ministerstvo zdravotnictví (MZ) pro poskytovatele zdravotních služeb dosud nezajistilo jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro vzájemné sdílení zdravotnických údajů.

NKÚ: Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje, lékaři stále bez možnosti sdílet potřebné informace
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Nadále tak trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat všechny potřebné a již existující informace o pacientovi. Celkem 159 mil. Kč vynaložených na plnění vybraných strategických cílů elektronizace zdravotnictví k jejich splnění nevedlo a MZ tento úkol odložilo až do roku 2026. V soustavném prohlubování zpoždění elektronizace zdravotnictví shledává NKÚ významné riziko.

To je výsledek kontroly NKÚ, která prověřovala, jak MZ a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nakládaly v letech 2019 až 2022 s peněžními prostředky určenými na realizaci vybraných dvou ze čtyř cílů „Národní strategie elektronického zdravotnictví“, a to cíle č. 2 „Zvýšení efektivity zdravotnického systému“ a cíle č. 3 „Infrastruktura a správa elektronického zdravotnictví“. NKÚ zkontroloval rovněž projekt modernizace nemocničního informačního systému, na který Nemocnice Na Homolce vynaložila 91,3 mil. Kč.

Kontroloři zjistili, že návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví[1] připravilo MZ opožděně a oproti původnímu záměru v pozměněné podobě. Vypustilo mj. části upravující emergentní záznam, osobní zdravotní záznam a index zdravotní dokumentace. Nebyla tak naplněna jedna ze základních vizí, a to vize pacientsky orientovaného zdravotnictví.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

MZ a ÚZIS se nepodařilo dobudovat spolehlivý systém, který by poskytovatelé zdravotních služeb mohli používat pro sdílení dat o konkrétním pacientovi – s výjimkou úzkého segmentu dokumentace sloužící k zajištění výkonu a řízení hygienických a protiepidemických činností. Poskytovatelé tak dosud nemají jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro vzájemné sdílení zdravotnických údajů.* Nadále trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat všechny potřebné a již existující informace o pacientovi.

Nemocnice Na Homolce sice vybudovala nový nemocniční informační systém, ale vzhledem k neexistenci jednotného prostředí pro bezpečné sdílení zdravotnické dokumentace nemůže dokumentaci sdílet tak, jak předpokládá zákon o elektronizaci zdravotnictví.

Kontroloři zjistili, že MZ k 1. lednu 2023 nezřídilo klíčové součásti elektronického zdravotnictví, jako jsou kmenové zdravotnické registry (registr poskytovatelů zdravotních služeb, registr zdravotnických pracovníků a registr pacientů), služby vytvářející důvěru, centrální služby elektronického zdravotnictví nebo žurnál činností, přestože jejich existenci zákon č. 325/2021 Sb. předpokládá.

MZ odložilo plnění cílů v oblasti elektronizace zdravotnictví do roku 2026 s tím, že na jejich realizaci bude čerpat finanční prostředky z „Národního plánu obnovy“.

Poznámky:[1] Zákon vyhlášen pod č. 325/2021 Sb., o elektronizaci zdravotnictví.
* Jedná se o vysoce zabezpečenou infrastrukturu, která bude chráněna šifrovanou komunikací, šifrováním databází, neustálým dohledem nad transakcemi a vybudováním záložní infrastruktury s vysokou dostupností. Veškeré přístupy k datům mají být logovány v žurnálu činností, v němž bude možné zjistit, kdy a kdo k jakým datům přistupoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…